Kedy od vás môžu žiadať predloženie rodného listu dieťaťa?

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 9:54 • 2 min
Kedy od vás môžu žiadať predloženie rodného listu dieťaťa?

BRATISLAVA - Rodný list vášho dieťaťa už nie je potrebné predkladať tak, ako v minulosti. Kedy je to ale nevyhnutné?

slovakia

left justify in out

Po tom, ako sa matke narodí dieťa a žiada o materskú dávku, rodný list dieťaťa predkladať nemusí. Urobiť tak treba len v prípade, že dieťa nebolo narodené na území Slovenska, a tak je nie je zapísané v tunajšej matrike. Táto zmena nastala v súvislosti s tzv. zákonom proti byrokracii.

 

"Ak je rodný list dieťaťa vydaný na území iného členského štátu EÚ, štátu EHP a Švajčiarskej konfederácie, stačí predložiť neoverenú kópiu rodného listu dieťaťa aj bez prekladu do slovenského jazyka. Rovnako to platí i v prípade tzv. 'zmluvných štátov', akým sú napríklad Ukrajina a Srbsko). V prípade ostatných štátov sa vyžaduje overenie pravosti rodného listu a jeho úradného prekladu," radí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

 

img

 

Rodný list sa po novom nepredkladá ani v prípade dôchodkového poistenia, ktoré počas starostlivosti o dieťa hradí štát. Netreba tak urobiť ani v tých výnimočných prípadoch, keď sa fyzická osoba poistencom štátu nestáva automaticky (môže ísť napr. o situáciu, keď osoba starajúca sa o dieťa už ukončila pracovný pomer, ale materské poberá). 1. januára 2018 dokonca nastala zmena, v rámci ktorej sa už do Sociálnej poisťovne na dôchodkové poistenie počas starostlivosti o dieťa netreba prihlasovať z vlastnej iniciatívy, deje sa to totiž automaticky. Prihlasuje a odhlasuje ho samotná Sociálna poisťovňa.

 

img

 

Deti nie sú vedené v Sociálnej poisťovni, týka sa ich len poistenie zdravotné. Preto sa po narodení do Sociálnej poisťovne neprihlasujú. Poistencom v zmysle zákona o sociálnom poistení je fyzická osoba, ktorá je nemocensky poistená, dôchodkovo poistená alebo poistená v nezamestnanosti ako zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba alebo dobrovoľne poistená osoba, pričom dobrovoľne poistiť sa môže až po dovŕšení 16 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona