Kedy možno poberať preddavok na dôchodku?

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 09:51 • 2 min
Kedy možno poberať preddavok na dôchodku?

BRATISLAVA - Ak vám zahraničná inštitúcia nedodala potvrdenie doby poistenia včas, máte právo poberať tzv. preddavok na dôchodku.

slovakia

left justify in out

Pracovali ste v zahraničí a teraz sa chystáte do dôchodku? To, že ste si mimo Slovenska platili dôchodkové poistenie je, samozrejme, potrebné vydokladovať. To však niekedy môže byť problém, nakoľko vybavenie takéhoto administratívneho úkonu sa môže naťahovať. Nepríjemnú situáciu môže aspoň čiastočne vyriešiť tzv. preddavok na dôchodku.

 

img

 

Zákon hovorí, že Sociálna poisťovňa má možnosť základnú lehotu 60 dní na vybavenie žiadosti o dôchodok predĺžiť o ďalších 60 dní, pokiaľ zahraničná inštitúcia na výzvy nereaguje. Poistenca o tom však musí informovať. Ak ani po uplynutí tejto lehoty potrebné dokumenty neobdrží, konanie sa prerušuje. Poisťovňa o tom vydá písomné rozhodnutie.

 

img

 

"Za istých podmienok môže poistenec zo Sociálnej poisťovne zatiaľ poberať tzv. preddavok na dôchodku. Ide o takú časť dôchodku, ktorá sa už dá určiť z dovtedy predložených podkladov. Preddavok však možno vyplácať len vtedy, ak je preukázané, že sú splnené podmienky nároku na dôchodok, ale nie je možné spoľahlivo určiť sumu dôchodku," vysvetľuje hovorca poisťovne Peter Višváder.

 

Definitívne rozhodnutie o dôchodku môže poistencovi prísť až po oficiálnom ukončení konania, teda po doručení a spracovaní dokladov zo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies