Kedy majú rodičia nárok na pandemické ošetrovné?

NETKY.SK • 17 September 2021, 15:19 • 2 min
Kedy majú rodičia nárok na pandemické ošetrovné?

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ak sa zatvorí škola alebo trieda, ktorú navštevuje ich dieťa, rodičia majú nárok na dávku pandemické ošetrovné (OČR). Rovnako aj v prípade, ak je dieťa v karanténe. Ak dieťa nechodí do školy pre obavy z nákazy novým koronavírusom, rodičovi nárok na dávku nevznikne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok hovorkyňa SP Zuzana Dvoráková. Pandemickú OČR môžu naďalej čerpať rodičia detí do 11 rokov, prípadne do 18, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, ktoré sa učia online pre uzatvorenie triedy alebo školy. Nárok na dávku majú aj v prípade, že hygienik nariadil dieťaťu karanténu.

 

img

 

"Možnosť poberať dávku neovplyvňuje to, či dieťa bolo alebo nebolo zaočkované. V prípade starších detí do 16 rokov si rodičia nárok môžu uplatniť vtedy, ak je dieťa choré a lekár potvrdí potrebu ich osobného a celodenného ošetrovania." 

 

Naopak, upozornila, že ak dieťa nechodí do školy pre obavy z nákazy novým koronavírusom, rodičovi nárok na dávku nevznikne.

 

Hovorkyňa doplnila, že podmienky nároku na pandemické OČR sa nezmenili, platia stále rovnaké pravidlá z čias prvej vlny, teda od 12. marca 2020. Ak sa prerušilo vyučovanie v škole alebo jej časti, nárok vzniká automaticky na obdobie vymedzené rozhodnutím príslušného orgánu a poisťovni netreba predkladať ani žiadne potvrdenie. "Stačí, aby rodič, ktorý už mal počas krízovej situácie priznaný nárok na ošetrovné, na konci mesiaca zaslal elektronický formulár Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné a vyznačil v ňom dni, počas ktorých sa o dieťa staral." 

 

Možno vás zaujme: Pandémia koronavírusu ani zďaleka nekončí!

 

Karanténu dieťaťa potvrdzuje pediater, takže rodič takisto pošle len čestné vyhlásenie na konci mesiaca. Dvoráková zdôraznila, že na zaočkovanosť dieťaťa sa neprihliada. "Ak malo dieťa pozitívny test na ochorenie COVID-19 alebo je úzkym kontaktom pozitívneho spolužiaka či učiteľa a je preto v karanténe, treba telefonicky alebo e-mailom kontaktovať lekára a požiadať ho o vystavenie tlačiva Žiadosť o ošetrovné." 

 

Nezmenili sa ani postupy žiadosti o dávku. Ak ešte rodič od začiatku pandémie nového koronavírusu nikdy nečerpal pandemickú OČR, musí o dávku SP požiadať, dá sa tak urobiť elektronicky cez formulár Žiadosti o pandemické ošetrovné. Takáto žiadosť sa posiela iba raz, potom už stačí mesačne posielať len čestné vyhlásenie, v ktorom rodič vyznačí dni, počas ktorých sa o dieťa staral. Obe tlačivá sú dostupné na webovej stránke SP.

 

Poisťovňa vyplatila v auguste tohto roka viac ako 10 000 dávok pandemických OČR. Vlani v auguste to bolo 2,5–krát viac, keď poistencom zaslala viac ako 26 000 dávok.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies