Kedy ísť k lekárovi? Signály, kedy sa vám snaží organizmus niečo povedať netreba podceňovať

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Kedy ísť k lekárovi? Signály, kedy sa vám snaží organizmus niečo povedať netreba podceňovať

BRATISLAVA - Niekedy k nám telo vysiela signály, že sa s ním niečo deje, a my ich ignorujeme. Jednak preto, že na riešenie nemáme čas, z časti aj preto, že ho podceňujeme. Lenže sú situácie, kedy by sme mali spozornieť a všimnúť si ich skôr, než sa z nich vyvinie naozaj veľký problém. Ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Akútna únava

 

Povedzte na rovinu: Kto z vás nemá práve teraz spísaný dlhý zoznam toho, čo musí neodkladne urobiť? Majte neustále na pamäti, že trvalé preťažovanie vedie k trvalej únave. Akonáhle strata energie a vyčerpania nemiznú ani po štrnástich dňoch, kedy ste si našli čas aj na odpočinok, mali by ste navštíviť lekára. Môže vás okrem iného trápiť chudokrvnosť. Pretrvávajúca únava, ktorá nezmizne ani po dôkladnom odpočinku, však môže byť aj zvestovaním depresie, srdcového, či dokonca nádorového ochorenia.

 

Krvácanie z konečníka

 

Slabé krvácanie z konečníka sa často zvaľuje na hemoroidy. Aj keď žena vie, že hemoroidy má, rovnako by sa mala zaujímať o príčinu krvácania. Tieto príznaky sa tiež dávajú do spojitosti s rakovinou hrubého čreva či konečníka, ktorej výskyt je v našej republike alarmujúci. Kolorektálny karcinóm je úspešne liečiteľný iba v prípadoch, ak je podchytený včas. Test na skryté krvácanie, ktorý dostanete buď u vášho praktického lekára a pri niektorých gynekológoch, alebo v lekárni, je len začiatok. Istotu vám prinesie až kolonoskopia.

 

Bolesť brucha, zápcha, alebo hnačka

 

Bolesti brucha či zmena vylučovacieho rituálu môžu signalizovať, že sa deje niečo zlé. Akútna intenzívna bolesť sa hlási napríklad pri zápale podbrušnice. Je veľmi nebezpečný rovnako ako zápal pankreasu. Silné bolesti brucha môžu signalizovať zápal žlčníka, vred na dvanástniku, zatiaľ čo v nižšej časti brucha často ohlasujú zápal slepého čreva či zápal vaječníkov, zápal maternice alebo močového mechúra. Akútna prudká bolesť vás samozrejme donúti k návšteve pohotovosti, niekedy sú ale problémy len mierne. Čím dlhšie však trvajú, o to horší problém môže ísť. Žiadnou výnimkou bohužiaľ nie je ani začínajúca rakovina hrubého čreva či vaječníkov.

 

Bolesť na hrudi

 

Ochorenia srdca sú najčastejšou príčinou úmrtí. Po prechode, kedy už vás hormóny toľko nechránia, sa zvyšuje vaše riziko kardiovaskulárnych chorôb vrátane infarktu. Príznaky, ktoré ukazujú na poruchu funkcie srdca, sa však u ženy niekedy prejavujú s nižšou intenzitou ako u muža. Pokiaľ máte dlhšiu dobu pocit bolesti na hrudníku, objednajte sa k praktickému lekárovi či radšej priamo ku kardiológovi.

 

Búšenie srdca

 

Búšilo vám niekedy srdce ako splašené? Môže ísť o akútny srdcový problém - fibriláciu predsiení. Jej podkladom je srdcová arytmia, pri ktorej dochádza k postupnej strate koordinovanej činnosti srdcových predsiení a čerpacej funkcie srdca. Fibrilácia predsiení by bez odbornej pomoci mohla vyústiť v zlyhanie srdca. Nebezpečenstvo sa ešte zvyšuje, ak máte cukrovku, ste viac pri tele v oblasti brucha, máte vysoký cholesterol či fajčíte.

 

Ťažké dýchanie

 

Ste už týždne "na konci s dychom"? Budíte sa uprostred noci, aby ste sa nadýchla? Môže sa jednať o vážnejšiu poruchu. Krátky dych môže signalizovať začínajúci zápal pľúc, astmu či srdcové ochorenie. Akútny problém s dýchaním je tiež sprievodným znakom embólie pľúc. Fajčiarky potom majú náskok v šancu dopracovať sa k zhubnému nádoru pľúc.

 

Hrčka v prsníku

 

Každý mesiac by ste si mali prehmatať svoje prsia. Samovyšetrenie by malo byť vykonané vtedy, keď sú v prsníkoch čo najmenšie hormonálne zmeny - teda vždy, keď skončí menštruácia. Potenciálne nebezpečenstvo môže číhať v útvaroch, ktoré pri pohmate cítite ako malé zatvrdlinky. Tie mäkšie, ktoré navyše menia svoju štruktúru v závislosti na menštruačnom cykle, bývajú nezhubné, aj tak je ale dobré nechať ich skontrolovať odborníkom. Vyšetrenie sa robí ultrazvukom a mamografom.

 

Zmena vzhľadu pieh

 

Najagresívnejší zo zhubných kožných nádorov sa nazýva melanóm. Akonáhle zistíte, že peha, ktorá bola po dlhé roky rovnaká, zrazu mení tvar, farbu, veľkosť, okraje, krváca alebo sa olupuje, neváhajte a bežte k dermatológovi. S melanómom sa naozaj nertreba zahrávať.

 

Opuchnuté nohy

 

Opúchajú vám nohy po každej ceste autom alebo lietadlom? Máte väčší problém ako sa potom obuť späť do topánok? Ak sú opuchnuté obe nohy, môže ísť o príznak ochorenia spôsobeného zlým krvným obehom alebo spomaleným prúdením lymfy. Za opuchmi nôh sa tiež môže skrývať nedostatočná funkcia obličiek, pečene alebo znížená funkcia štítnej žľazy. Opuch tiež sprevádza akútnu trombózu, kedy krvná zrazenina môže postupovať smerom k srdcu, do pľúc alebo hlavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies