Keď zdanie klame: O Rómovi, ktorý nedokáže nepracovať

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 08:05 • 2 min
Keď zdanie klame: O Rómovi, ktorý nedokáže nepracovať

„Nie je to tak ako sa zdá,“ vraví sa zas a znovu. Koľkoráz sme vyslovili podobnú frázu, koľkoráz sme sa naozaj nadýchli pravdy, že prvý dojem klame? Lebo verte či nie, povrchný a jediný pohľad vždy napokon sklame a kto sa ním necháva ovplyvniť, bude navždy ochudobnený o všeličo dobré.

slovakia

left justify in out

Klamlivý dojem súvisí so všetkým a všetkými, je spojený s ľuďmi, s vôňami a chuťami, s úvahami a výrokmi. A mohol by platiť i o Ferim, ktorého tmavá pleť by viedla k predsudkom každého, kto je zvyknutý súdiť bez poznania príbehu.

 

img

 

Montérky

Feri vyrastal v rodine poznačenej láskou k murárstvu, vídaval svojho otca pracovať tvrdo a bez prestania. Dobre si ho všímal, až raz, celkom nebadane, sám pre seba učinil vyhlásenie:

„Raz to aj ja budem robiť.“

Dospelí považovali jeho nadšenie len za detský výmysel, a tak sa i patrične k oduševneným slovám postavili. Pravdaže, usmievali sa na neho, pritakávali mu, ale v srdci živili pochybnosti, možno dokonca presvedčenie, že skôr či neskôr ho túžba opustí a nahradia ju ďalšie a ďalšie. „Mama,“ oslovil Feri ženu, čo ho porodila a vychovávala, „viem, aký by som chcel darček. Kúp mi montérky!“

 

Feri dovŕšil v spomínanom období sotva desať rokov, ale keď si svoje želanie zaumienil, vzdať sa ho nemienil za nič na svete. Jeho to tešilo, matka bola, naopak, znepokojená myšlienkami a obavami, ako sa jej podarí zohnať montérky, čo by pasovali k telu malého chlapčaťa. Čo však logika zamietne, materinská láska vyrieši, a preto i problém dostal šťastný koniec a Feri sa radoval ako ešte nikdy predtým.

 

img

 

Hudba

Už počas dospievania sa ukázalo, že oplýva talentom a že je istým spôsobom priťahovaný k hudbe. Bol schopný zahrať čokoľvek a na čomkoľvek a prinášalo mu to i uspokojenie. Neraz chodieval poslúžiť i na zábavy, vyhrával do rána bieleho a vypestoval si povesť vynikajúceho hudobníka. Raz darmo, svojho sna, že bude murárom a ničím iným, sa nevzdával.

„Naozaj chceš len to?“ spytovali sa ho niektorí, ktorí by si ho predstavovali na štúdiu plnom vedomostí o muzike.

„Áno, len to.“

Nuž sa teda vyučil a odkedy prvý raz naozaj okúsil, aké je držať v rukách pracovné nástroje, nikdy nič iné neskúsil a možnosť, že by sa venoval čomusi inému, ani nepripúšťa.

 

img

 

Nehoda

O niekoľko rokov neskôr, keď už bol dospelý a dokonca i ženatý, stal sa obeťou autonehody a jeho telo sa ocitlo kdesi na hranici medzi žitím a zomieraním. „Ak sa z toho aj dostane, už nikdy nebude ako predtým. Viac nebude môcť vykonávať prácu murára,“ prorokovali lekári, ktorí s napätím sledovali vývoj zdravotného stavu. Pravdupovediac, ani veľmi nepredpokladali, že sa niekedy postaví na nohy, ale snažili sa vo vyjadreniach pôsobiť nanajvýš opatrne. Oni však netušili, že Feri je silnejší a odhodlanejší než väčšina ľudí a že sa bude biť ako lev, aby nakoniec prinútil telo postaviť sa. Dopadlo to nad očakávanie, lebo on nielenže chodí, ale i pracuje. Kedykoľvek je chorý, s chorobou sa letmo pozdraví a vyženie ju preč, aby dlho nebol odlúčený od milovanej činnosti. Teší sa, keď sa mu darí a keď jeho výkon vedia oceniť i nadriadení. A že ho oceňujú, o tom snáď písať ani nemusím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona