Keď vám povedia o lymfóme, myslíte na rodinu, zhodujú sa pacientky

NETKY.SK • 14 September 2014, 11:05 • 2 min
Keď vám povedia o lymfóme, myslíte na rodinu, zhodujú sa pacientky

BRATISLAVA - Keď Eve Lukáčikovej a Tatiane Zmekovej diagnostikovali nádorové ochorenie lymfatického systému, mysleli v prvom rade na to, ako to povedia rodine. Teraz už ako vyliečené porozprávali verejnosti svoje životné príbehy.

slovakia

left justify in out

"Dva týždne po prvej 'chemoške' mi začali vypadávať dlhé čierne vlasy. Som kaderníčka a keďže mám doma strojček, povedala som manželovi, nech mi to stiahne dohola. Parochňu som ani nenosila," spomína 34-ročná Eva. Lekári jej diagnostikovali B-NonHodgkinov lymfóm. Priblížila, že chemoterapiu brala ambulantne, aby nemusela ležať v nemocnici. Doma mala tri deti. "Keď som sa manžela pýtala, ako ho mám ostrihať, povedal mi, že chce mať vlasy ako ja." Momentálne je viac ako rok po liečbe.
      

Tatiana Zmeková (23) začala mať problémy už na strednej škole, žila na internáte a mala dlhodobý kašeľ. Na ochorenie jej prišli až v čase, keď po maturite začala pracovať. "V živote som nepočula, čo je lymfóm, nevedela som, o čo ide. Moja lekárka mala slzy v očiach... Rozprávala mi, že to zvládnem. Spomenula aj niečo o Klenovej. Klenová? Veď to je Národný onkologický ústav. Prečo ten internista hovoril o Kramároch? A vtedy mi došlo, že asi nebude všetko v poriadku," povedala. Diagnostikovali jej Hodgkinov lymfóm. "Vždy som vedela, že som silná," dodala.
      

Príbehy Tatiany a Evy, ktoré sa zúčastnili na súťaži motivačného projektu „Opäť môžem snívať 3“, ocenilo občianske združenie Lymfoma Slovensko v utorok (9.9.) v Bratislave. Projekt bol postavený na príbehoch, ktoré združeniu poslali úspešne vyliečení pacienti túžiaci splniť si svoje priania. Tatiana Zmeková si vysnívala vlastnú keramickú dielňu a Eva Lukáčiková pocestuje s deťmi na ostrov Hvar za sestrou. Rozdelia si grant v hodnote 3333 eur. Združenie sa rozhodlo, že do roka sa pokúsi splniť sny všetkým zúčastneným. Svetový deň lymfómu si každý rok pripomínajú desiatky krajín 15. septembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies