Keď sa ženám zbláznia hormóny...

NETKY.SK • 6 September 2013, 19:51 • 2 min
Keď sa ženám zbláznia hormóny...

BRATISLAVA - Hormóny ženám prinášajú aj veľké výhody oproti mužom. Chránia ich pred infarktom či mŕtvicou.

slovakia

left justify in out

Ženy, rovnako ako mužov, sprevádzajú ich pohlavné hormóny celým životom. Od puberty, cez dospelosť, tehotenstvo, materstvo až po menopauzu. Ak sa vyskytne v tele ženy hormonálna nerovnováha, objavujú sa jej rôzne nežiaduce telesné prejavy.
Mladé dievčatá, ktoré ešte nerodili, môže trápiť bolestivá i nepravidelná menštruácia. Zrelým, ale aj mladým ženám sa na tvári, pod nosom, na prsiach, pleciach môže pre nadbytok mužských hormónov objaviť neestetické ochlpenie. Aj chyby krásy ako akné, mastiace sa vlasy, ktoré nesúvisia s vekom, môžu mať na svedomí hormóny.
Hormóny ženám prinášajú aj veľké výhody oproti mužom. Aktívne ženu chránia pred niektorými onkologickými ochoreniami, pred neplánovaným tehotenstvom alebo pred ochoreniami ciev a srdca. Veď infarkty a „mozgové porážky“ mužov postihujú v oveľa skoršom veku, kým ženy chránia estrogény po väčšiu časť života.

Vplývajú na metabolizmus aj náladu

Ako upozornil hlavný odborník MZ SR pre endokrinológiu a vnútorné lekárstvo profesor MUDr. Juraj Payer, CSc, žiadny organizmus nemôže fungovať bez hormónov. „Hormóny sú súčasť nášho života a bez nich náš organizmus nemôže fungovať, nakoľko sú to biologicky aktívne látky, ktoré ovplyvňujú činnosť rôznych orgánov tela a prenášajú dôležité informácie vo vnútri tela. Vďačíme im za množstvo fyziologických funkcií, regulácia príjmu potravy, termoregulácia, odpoveď na stres, ale aj patologických reakcií.

Nadbytok i nedostatok hormónov môže mať fatálne dôsledky pre organizmus. Okrem metabolizmu majú vplyv aj na fyzický a psychický vývoj. Kontrolujú rast, výkonnosť, biochemickú činnosť tela a sexuálny vývin a jeho fungovanie. Porucha v tvorbe hormónov môže poznačiť tak fyzický, ako aj psychický vývin.“

Ženy majú aj mužské hormóny

Najdôležitejšími hormónmi ženských vaječníkov sú estrogény a gestagény, z nich napríklad progesterón.  Tieto hormóny sú zodpovedné za rozvoj a udržiavanie pekných ženských čŕt i za priebeh tehotenstva. Spolu s hormónmi hypofýzy kontrolujú aj menštruačný cyklus. Pre ženu je dôležitý tiež aj luteinizačný hormón, FHS hormón a prolaktín. Okrem toho má aj mužské pohlavné hormóny - androgény, ale pochopiteľne, v obmedzenej miere.
Najčastejšími príznakmi zvýšenej hladiny androgénov u ženy je výraznejšie ochlpenie – alebo rast chĺpkov na miestach netypických pre ženu, tvorba akné - vyrážok, padanie vlasov. U niektorých žien postihnutých touto poruchou sa môže prejaviť nepravidelná menštruácia,  prípadne jej vynechávanie, poruchy plodnosti.

Mnohé ženy poznajú nepríjemné prejavy predmenštruačného syndrómu, keď sa v tele zníži hladina estrogénov – a prídu zrazu depresie, výkyvy nálad, nadúvanie, návaly hladu, túžba po sladkostiach a zadržiavanie vody. Staršie ženy môžu trpieť ubúdaním estrogénu počas menopauzy, keď postupne vyhasína činnosť vaječníkov. Návaly tepla, nočné potenie, vaginálne zmeny, ale aj úzkosti, závraty, precitlivenosť...

Gynekológovia varujú pred „zaručenými“ informáciami

Hoci je dnes najmä vďaka médiám a internetu obrovský prísun údajov o reprodukčnom zdraví, fungovaní hormónov či ochrane pred počatím, mnohé sú neregulované a chýba im podľa odborníkov z oblasti gynekológie vysvetlenie. Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť (SGPS) chce preto túto situáciu zmeniť a rozbieha osvetový projekt milujeme a plánujeme.sk určený dievčatám a ženám.

„Dievčatá začínajú pohlavne žiť čoraz skôr, často  len s útržkovitými poznatkami o fungovaní svojho tela. Presviedčame sa, že výchova k partnerstvu a zodpovednému sexu je nedostatočná. Počet nechcených tehotenstiev na Slovensku vďaka zvýšenému používaniu hormonálnej antikoncepcie v minulosti poklesol, no stále tu máme nechcené deti, či už tie v detských domovoch a výraznejšie stále neklesajúci počet  interrupcií u dievčat pod 18 rokov,“ povedal hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo prof. MUDr. Miroslav Borovský, PhD.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies