Keď sa nedohodneme na balíku reforiem, neviem ako budeme vládnuť

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:05 • 2 min
Keď sa nedohodneme na balíku reforiem, neviem ako budeme vládnuť

Keď sa nedohodneme na balíku reforiem, neviem ako budeme vládnuť

slovakia

left justify in out

img

Daňovo-odvodová reforma je dôležitou súčasťou balíka opatrení, ktoré čakajú túto jeseň v parlamente na svoje schválenie. "Vnímam celý balík ako jeden komplex, na ktorom keď sa nebudeme schopní dohodnúť, neviem si predstaviť, ako budeme vládnuť," vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).
      Reagoval tak na rozpory v rámci vládnej koalície, kde odvodovú reformu v jej súčasnej podobe odmietajú podporiť napríklad štyria poslanci OKS či časť klubu KDH. Podľa Mikloša sa o detailoch ešte môže diskutovať aj prijímať určité zmeny, základné princípy však musia byť dodržané, aby sa odstránili deformácie a neudržateľnosť súčasného systému.
      "Ak nebude schválená odvodová reforma, znamená to vážne dôsledky z hľadiska udržateľnosti verejných financií aj toho, či budeme považovaní za dôveryhodných a budeme si schopní požičať. Odvodová reforma je súčasťou celkovej konštrukcie, ktorá ak bude vytiahnutá z tej stavby, naozaj môže hroziť, že sa dostaneme do podobných problémov ako niektoré krajiny južnej Európy," upozornil šéf rezortu financií.
      Reforma odvodového systému je dôležitá aj podľa poslanca KDH Antona Marcinčina, ktorý však v súčasnej situácii hroziaceho spomalenia globálnej ekonomiky odmieta napríklad zavedenie superhrubej mzdy. "Nastáva veľmi vážna situácia, keď nám môže chýbať ešte viac peňazí v rozpočte. Vtedy nemôžeme ísť do drahých reforiem a nemôžeme zbytočne zaťažovať firmy, zamestnancov ani živnostníkov," zdôraznil. Ako prvý sa podľa neho môže spustiť jednotný výber daní a odvodov, s ktorým súhlasí každý a zvyšok reformy by sa mal odložiť na neskôr.
      Za uplynulý polrok bol podľa vlastných slov pri príprave odvodovej reformy svedkom nešťastného spájania odbornej a politickej debaty, ktorá nevyriešila jej viaceré problematické body. "Nepoznám inú reformu, ktorá bola tak dlho a tak podrobne diskutovaná na úrovni politickej aj pracovnej," reagoval na túto výhradu Mikloš.
      Pripustil, že sa medzitým zhoršila globálna ekonomická situácia, to je však podľa neho argumentom práve v prospech schválenia potrebných zmien v odvodovom systéme. Otvorené otázky budú podľa neho existovať vždy, ak by to však bol argument proti prijímaniu zákonov, neurobí vláda nikdy žiadnu reformu.
      "Vláda nemôže fungovať tak, že polroka prebieha diskusia na politickej aj pracovnej úrovni, dospejeme k nejakej zhode, vo vláde sa to schváli súhlasom všetkých ministrov za všetky strany a potom jedna zo strán povie, že ona s tým nesúhlasí a polovica jej poslancov nebude hlasovať. Takto sa naozaj vládnuť nedá," vytkol koaličnému partnerovi.
      S takouto kritikou však Marcinčin nesúhlasí. "Robil by som rozdiel medzi vládou a parlamentom. Sme parlamentná demokracia. Je veľmi dôležité, aby vláda, predkladateľ dokázal presvedčiť všetkých poslancov. Inak môžeme zrušiť parlament a stačila by nám vláda," reagoval koaličný poslanec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies