KDH zmenu ústavy podporí, ak prejdú návrhy hnutia

NETKY.SK • 4 December 2015, 12:08 • 2 min
KDH zmenu ústavy podporí, ak prejdú návrhy hnutia

BRATISLAVA – KDH je pripravené podporiť vládnu novelu ústavy, ktorou sa majú meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu, ak Smer-SD podporí návrh KDH na obmedzenie veku sudcov.

slovakia

left justify in out

Kresťanskí demokrati však odmietajú predĺženie lehôt pre súdy. „Smer by mal prijať dva pozmeňujúce návrhy. Ústavné stanovenie veku povinného odchodu sudcov do dôchodku a ponechanie súčasných lehôt pre súdy,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ. KDH navrhuje, aby mal prezident SR povinnosť odvolať sudcu z funkcie, ak dosiahne vek 67 rokov. V súčasnosti ústava prezidentovi stanovuje len možnosť, že môže sudcu odvolať, ak dosiahne vek 65 rokov. KDH odmieta predĺženie lehoty na obmedzenie osobnej slobody pre súdy z päť na desať dní. Návrhy kresťanských demokratov zatiaľ Smer-SD odmieta. Pavol Hrušovský sa chce so zástupcami Smeru-SD ešte o tom rozprávať.


Podľa Figeľa konanie Smeru je veľmi často hlavným rizikom a základnou hrozbou aj vo vzťahu k terorizmu. Ako príklad uviedol príchod väzňov z Guantánama. „Odmietame chvat, nenáležité oprávnenia, posilnenie právomocí,“ povedal s tým, že najcitlivejší zásah vidí KDH do ústavy. Podľa neho pre dôkladné skúmanie podozrivých z terorizmu je potrebné posilniť právomoci vyšetrovateľov, ale nie je potrebné predlžovať lehoty pre súdnu moc. „Ak Smer neprijme tieto logické návrhy KDH, kresťanskí demokrati nepodporia novelu ústavy,“ povedal. Podľa Hrušovského si súdy, prokuratúra a polícia vystačia aj so súčasným platným právom. „Nie je dobré meniť ústavu, zvlášť, keď sú obavy zo zneužitia,“ konštatoval. KDH podľa neho má veľmi kritický postoj k zákonom, ktoré majú posilniť pozície spravodajských služieb a polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona