KDH žiada Kaliňáka, aby volebné zákony stiahol a rokoval so stranami

NETKY.SK • 6 September 2013, 10:37 • 2 min
KDH žiada Kaliňáka, aby volebné zákony stiahol a rokoval so stranami

BRATISLAVA - Opozičné KDH žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby zvážil, či by nebolo lepšie volebné zákony z rokovania parlamentu stiahnuť, zvolať politické strany a po prípadnej dohode ich predložiť na rokovanie NR SR spoločne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorému sa zdá, že Smer-SD chce využiť svoju väčšinu, aby volebné pravidlá prispôsobil sebe.

slovakia

left justify in out

KDH má totiž obavy, že sa vládna strana chystá prispôsobiť legislatívu vlastným politickým a straníckym záujmom s cieľom obmedziť slobodnú súťaž tak, aby vyhovovala jednej strane. "Máme obavy, že pripravovaná volebná legislatíva má znaky znižovania demokratickosti a transparentnosti všetkých volieb, ktoré máme. Spôsob, akým Smer-SD predložil tieto návrhy zákonov do NR SR považujeme za zlý," upozornil Hrušovský.

Kým Kaliňák hovorí, že otvára priestor na diskusiu v parlamente, KDH sa obáva, že Smer-SD zvolil zlý procesný spôsob. "Očakával som otvorenie diskusie predtým, lebo táto legislatíva presahuje volebné obdobia a týka sa všetkých strán vrátane tých, ktoré teraz nie sú v NR SR. Je to jeden zo zlých prístupov vládnej väčšiny," odkázal.

Podpredseda hnutia Pavol Abrhan vyhlásil, že KDH prekáža napríklad navrhovaný zákaz negatívnej kampane. "Ak budú chcieť živnostníci, učitelia či zdravotné sestry vyhodnotiť sľubované istoty poskytnuté Smerom-SD, nebudú sa môcť zapojiť do kampane," povedal. Hnutie tiež vidí problém v kontrole financovania kampane, ktorú má vykonávať ministerstvo financií. "Toto považujeme za znižovanie demokracie. Mala by to robiť nezávislá inštitúcia," odporučil Abrhan, ktorý za sporný považuje aj zákaz zverejňovať prieskumy verejnej mienky 21 dní pred voľbami či znovuzavedenie volebného moratória. O nových volebných zákonoch začne parlament v prvom čítaní rokovať dnes. Definitívne by ich poslanci mohli odobriť na októbrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona