KDH zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 11:00 • 2 min
KDH zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách

BRATISLAVA – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zásadne nesúhlasí s novelou zákona o vodách. Ako povedal dnes poslanec hnutia Peter Muránsky, ministerstvo životného prostredia produkuje sporné legislatívne normy.

slovakia

left justify in out

Minulý mesiac to bol zákon o pôde, teraz o vode a pripravuje sa zákon o odpade. „Novela zákona o vodách je potrebná, pretože ochrana vody je nevyhnutná, ale pod rúškom transformácie európskych noriem sa objavuje možnosť predaja vody do zahraničia,“ upozornil Muránsky. Minister podľa neho argumentuje tým, že regulácia dnes neexistuje, na druhej strane však zákon hovorí o preprave potrubím do zahraničia a vydávaní licencií na takúto prepravu i koľko bude stáť kubický meter. „Vychádza mi, že ministerstvo v budúcnosti s takýmto obchodom počíta. Voda by nemala byť predmetom obchodovania,“ zdôraznil.

 

Ďalšou veľmi spornou súčasťou zákona je podľa Muránskeho aj súvisiaca vyhláška, ktorá zavádza poplatok 20 centov za liter pri minerálnych vodách. „Bude to znamenať výrazný nárast cien slovenských minerálnych vôd. Ľudia tak budú nútení kupovať si minerálne vody z Rakúska alebo Českej republiky. Takéto znenie vyhlášky je absolútne neprijateľné a likvidačné,“ doplnil Muránsky. 

Koncepcia KDH v oblasti vodárenstva bola súčasťou už štyroch volebných programov s dôrazom na ochranu vôd Žitného ostrova. „Nikdy sa voda nesmie stať obchodnou komoditou, tovarom, pretože je základnou zložkou životného prostredia, predpokladom života na zemi,“ povedal expert KDH pre životné prostredie Peter Stanko. 

 

V týchto dňoch sa spustil proces prípravy výstavby vodnej nádrže Tichý Potok pri Sabinove. „Ja ako starostka obce Tichý Potok som prekvapená, že štát ide predávať pitnú vodu a v našej obci už 40 rokov plánuje výstavbu veľkého vodného diela, ktorým chce zásobovať oblasť Košíc a Prešova,“ povedala starostka obce Tichý Potok Ľubica Džugánová. „Zásadne nesúhlasíme so spustením tejto výstavby, ktorá bude mať negatívny dopad na región,“ dodala starostka. 

 

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac vyzval ministra na zmeny v zákone. „Vyzývam ministra Petra Žigu, aby stiahol sporné časti zákona, ktoré umožnia vývoz pitnej vody do zahraničia, a nariadenie, ktoré spoplatňujú čerpanie minerálnych a liečivých vôd. Takisto vyzývam na zastavenie aktivít súvisiacich s prípravou výstavby vodnej nádrže Tichý Potok,“ dodal.

 

Právna norma predložená ministrom životného prostredia Petrom Žigom okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona