KDH: Za zlyhanie finančnej správy nemôže byť zodpovedný jeden zamestnanec

NETKY.SK • 6 August 2015, 12:31 • 2 min
KDH: Za zlyhanie finančnej správy nemôže byť zodpovedný jeden zamestnanec

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) SR sa snaží zvaliť vinu na jedného zamestnanca.

slovakia

left justify in out

Ten má byť zodpovedný za neskoré a zlé zasielanie údajov o daňovníkoch do Sociálnej poisťovne (SP) a do zdravotných poisťovní. Finančná správa však zlyhala až štyrikrát. Preto nemôže byť za vzniknutú situáciu zodpovedný jeden človek. Tvrdí to hnutie KDH.

 

"Šéf daniarov zvalil vinu za zlyhanie finančnej správy na jedného zamestnanca. Na základe našich zistení to nie je pravda, pretože sa nestala jedna malá chyba, ale štyri zlyhania veľkých rozmerov," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Miloš Moravčík.

 

Podľa neho FS poslala údaje s chybami zdravotným poisťovniam, nestihla včas pripraviť údaje pre SP, poslala chybné údaje do SP a nezabezpečila testovanie a kontrolu zasielaných dát. "Sú to štyri rôzne chyby, za ktoré jednoducho nemôže jeden prepracovaný IT-čkár. Je to chyba na úrovni riadenia," podotkol Moravčík.

 

Opozičné hnutie je preto presvedčené, že by mal zasiahnuť minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa poslanca parlamentu za KDH Pavla Zajaca by šéf rezortu financií nemal čakať na to, kým mu finančná správa zašle správu o tom, ako pochybila. "Finančná správa má sama na seba napísať správu. Tak to bude tak, ako sme videli v pondelok (3.8.), že chybu urobil jeden unavený pracovník a problém nastal pri 866 údajoch. Ale aký veľký problém je v SP, keď ona predĺžila o mesiac splatnosť júlových odvodov. To znamená, že problém je veľmi veľký," podotkol Zajac.

 

Preto je presvedčený, že minister financií by mal na finančnú správu poslať kontrolu. "Nech má svoje informácie, nie tie, ktoré na seba bude písať prezident finančnej správy František Imrecze. A následne, ak zistí pochybenia, nech vyvodí osobnú zodpovednosť, pretože zodpovednosť za celú finančnú správu má František Imrecze," dodal Zajac.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies