KDH: Vyzývame vládu na prijatie účinných opatrení na ochranu subdodávateľov

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 17:28 • 2 min
KDH: Vyzývame vládu na prijatie účinných opatrení na ochranu subdodávateľov

TRSTENÁ - Rada KDH schválila na dnešnom zasadnutí v Trstenej vyhlásenie súvisiace so zhoršujúcim sa podnikateľským prostredím a nečinnosťou vlády SR pri riešení problémov malých subdodávateľov.

slovakia

left justify in out

Rada KDH podporuje zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR v súvislosti so vzniknutou situáciou.

„Veľmi nás znepokojuje stále sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, zlá finančná disciplína medzi podnikateľskými subjektmi, neplatenie faktúr veľkými spoločnosťami a ich podvodné reštrukturalizácie. Doplácajú na ne tisícky živnostníkov a stovky malých firiem,“ zdôraznil podpredseda KDH Ján Hudacký.

 

V tejto súvislosti pripomenul, že KDH už v roku 2012 predložilo návrh zákona o ochrane subdodávateľov. „Žiaľ, nebol schválený ani vtedy, ani pred týždňom, keď sme ho opakovane už štvrtýkrát dávali do pléna NR SR. Vláda uprednostňuje finančné záujmy veľkých podnikov. Príkladom je Váhostav, ktorý sa reštrukturalizáciou zbavil svojich záväzkov a množstvo živnostníkov dostal do vážnych existenčných problémov,“ konštatoval.

 

„Vláda takzvaných sociálnych istôt tak s podporou oligarchov dostala desaťtisíce občanov do neriešiteľných sociálnych situácií. Preto ju vyzývame, aby neodkladne riešila neúnosnú situáciu spojenú s neuhrádzaním záväzkov veľkých spoločností svojim subdodávateľom pri verejných zákazkách a prijala opatrenie neumožňujúce spoločnostiam naďalej sa zúčastňovať na verejných obstarávaniach,“ pokračoval Hudacký.

 

Vláda SR podľa neho musí urýchlene prijať systémové opatrenia, ktoré umožnia primeranú kompenzáciu pohľadávok nezabezpečených veriteľov v prípade účelovej reštrukturalizácie spoločnosti Váhostav. „Vláda musí prijať opatrenie, ktoré v budúcnosti neumožní relevantným orgánom schváliť reštrukturalizácie pochybných spoločností,“ dodal Hudacký.

 

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii v piatok 27. marca uistil, že vláda pripravuje niekoľko opatrení na ochranu subdodávateľov. „Na tendri sa nebude môcť zúčastniť subjekt, ktorý je v reštrukturalizácii a takých podnikov je veľmi veľa," avizoval premiér. Podľa jeho slov v rokoch 2006 až 2014 bolo podaných 781 návrhov na reštrukturalizáciu. Z toho súd povolil 526 reštrukturalizácií.

 

Zároveň povedal, že vláda bude podporovať vyšetrovanie Generálnej prokuratúry v prípade reštrukturalizácie Váhostavu. Pripomenul, že vláda Ivety Radičovej vyvíjala obrovský tlak na firmy, ktoré sa zúčastňovali na verejných tendroch, aby diaľnice stavali lacnejšie. „Bol veľký záujem robiť politiku, že naša prvá vláda stavala diaľnice draho a vláda Ivety Radičovej veľmi lacno," dodal premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona