KDH vyzýva vládu, aby riešila situáciu na D1 pri Martine

NETKY.SK • 19 Február 2014, 12:34 • 2 min
KDH vyzýva vládu, aby riešila situáciu na D1 pri Martine

BRATISLAVA - Predseda KDH Ján Figeľ vyzval vládu Roberta Fica, aby bezodkladne riešila vzniknutú situáciu na stavbe diaľnice D1 Dubná Skala - Turany, kde podľa neho spoločnosť Váhostav - SK, a. s. už niekoľko mesiacov neuhrádza záväzky svojim dodávateľom.

slovakia

left justify in out

Vláda by podľa šéfa KDH mala predložiť návrh zákona, ktorý pomôže malým firmám pri zneužívaní dominancie veľkých vo verejnom obstarávaní. "Ak tak vláda neurobí, KDH je pripravené znovu predložiť, po tretíkrát, návrh zákona o ochrane subdodávateľov vo verejnom obstarávaní v Národnej rade SR na prerokovanie a verím, že aj na schválenie," povedal v stredu Figeľ na tlačovej besede. KDH spomínaný návrh predložilo v parlamente v auguste 2012 a máji 2013, ale poslanci za Smer ho nepodporili.

Predseda KDH tvrdí, že vláda by mohla problém riešiť veľmi jednoducho, rýchlo a účinne. "Ministerstvo vnútra je zodpovedné za oblasť verejného obstarávania, ministerstvo dopravy za oblasť výstavby. Je dôležité, aby pre veľké verejné investície prijali prísnejšie pravidlá, ktoré budú chrániť malé firmy," uviedol Figeľ. Vyslovil presvedčenie, že neúnosnú situáciu, ktorú označil za zneužívanie trhu a postavenia na trhu, je potrebné riešiť legislatívnym zásahom. Kritizoval vládu za to, že pred prezidentskými voľbami väčšinu času len svieti a kúri. 

Váhostav zdôvodnil neplatenie dodávateľom za práce na D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,4 kilometra tým, že ide o stratovú stavbu, preto nie všetky záväzky môže uhrádzať v stanovených termínoch. "Záväzky z tejto stavby budú uhrádzané z príjmov za stavby, ktoré spoločnosť Váhostav - SK realizuje," potvrdil v utorok pre agentúru SITA hovorca spoločnosti Tomáš Halán. Stavebné práce na diaľnici začali v decembri 2011 a trvať majú do konca tohto roka. Váhostav sa zaviazal diaľnicu postaviť za 137,75 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je 41,15 % z pôvodných predpokladaných nákladov 334,72 mil. eur. Na stavbe diaľnice pracuje viac ako stovka kmeňových zamestnancov Váhostavu a približne 210 pracovníkov subdodávateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies