KDH vyzýva na účasť na referende, chce, aby ľudia hlasovali kladne

NETKY.SK • 13 December 2014, 16:54 • 2 min
KDH vyzýva na účasť na referende, chce, aby ľudia hlasovali kladne

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva svojich členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle, ktorým záleží na ochrane a podpore manželstva a rodiny, aby sa zúčastnili na referende a na všetky tri otázky odpovedali kladne.

slovakia

left justify in out

Takéto stanovisko prijala dnes Rada KDH. Informovala o ňom podpredsedníčka hnutia Miroslava Szitová na dnešnej tlačovej konferencii. Zároveň avizovala prorodinné opatrenia napríklad na podporu bývania či rodinného podnikania.
      

Prezident SR Andrej Kiska vyhlásil referendum na 7. februára 2015. Vyjadrovať sa budeme k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.
      

Petíciu za vypísanie referenda pôvodne so štyrmi otázkami iniciovala Aliancia za rodinu, za referendum sa vyslovilo viac ako 400.000 ľudí. Otázkami sa zaoberal Ústavný súd SR, jednu z nich označil za protiústavnú, tá v referende odznieť nesmie.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť aspoň 50 percent oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona