KDH: Voľby v Prešovskom kraji ovplyvnili rómske hlasy

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:46 • 2 min
KDH: Voľby v Prešovskom kraji ovplyvnili rómske hlasy

PREŠOV – Nízka volebná účasť a pretrvávajúca volebná korupcia v regionálnych voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja sa podpísali pod výsledky, ktoré dosiahli kandidáti pravicovej koalície KDH – SDKÚ-DS – Most-Híd.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to na dnešnej tlačovej besede predseda Okresného centra KDH v Prešove a staronový krajský poslanec Stanislav Kahanec. Ani zisk 39 105 hlasov nestačil pravicovému kandidátovi Jánovi Hudackému na postup do druhého kola volieb. Do 62-členného Zastupiteľstva PSK sa dostalo 19 pravicových poslancov. KDH získalo z tohto počtu desať mandátov, z toho budú mať štyroch nových poslancov.

Kahanec ďalej uviedol, že pravicová koalícia aj ich strana najlepšie bodovali vo volebných obvodoch Prešov, Poprad a Kežmarok. „Situácia je taká, že sme v jasnej opozícii a môžeme sa len usilovať o to, aby sme upozorňovali na veci, ktoré nebudeme mať silu prehlasovať,” povedal Kahanec. V zastupiteľstve pravdepodobne vytvoria tradičnú pravicovú koalíciu. Črtá sa možnosť získať do poslaneckého klubu aj niekoho z nezávislých poslancov, dodal. Poukázal však na podozrivé čísla, ktoré vzišli z volieb v niektorých obciach s početnou rómskou komunitou. Ako uviedol, v Chminianskych Jakubovanoch (okres Prešov) získala pätica kandidátov na poslancov za stranu Smer-SD od 92 do 105 hlasov. Ostatní kandidáti za Smer tu dosiahli dva až 17 hlasov. Pravicoví poslanci dostali dva až sedem hlasov. Kahanec sa vyjadril, že to poukazuje na korupciu, aj keď sa to nedá dokázať. Podobná situácia bola aj v obci Varhaňovce, kde kandidáti za pravicu či ľavicu získali 10 – 35 hlasov. No „vyvolení” tu získali od 94 do 179 hlasov. Podľa Kahanca ak by sa to nedialo, do zastupiteľstva by sa niektorí z „vyvolených” nedostali a zmenil by sa aj pomer síl medzi poslancami pravice a ľavice. Podnet na prokuratúru ani na políciu však Kahanec nebude iniciovať. 

Na dnešnej tlačovej besede sa nezúčastnil pravicový kandidát na predsedu kraja Ján Hudacký, ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Poskytol tlačovú správu, v ktorej sa uvádza, že voľby v Prešovskom kraji boli poznačené kupovaním hlasov, hlavne rómskych. „Jeden prípad dokonca členovia môjho volebného štábu zdokumentovali na videokameru a záznam poskytli polícii. Takisto sme podali podnet s podozrením na spáchanie trestného činu,” píše sa vo vyjadrení Hudackého. Rovnako poukázal na výsledky volieb v niektorých obciach s veľkými rómskymi osadami, kde boli diametrálne odlišné od priemeru. Spomenul Jarovnice, Ostrovany, Kamennú Porubu, Čaklov, Soľ. 

Celkové náklady na kampaň Hudackého vyčíslili na 57 tis. eur. Najväčšiu časť financií použili na prenájom vylepovacích plôch. Ústredie KDH prispelo na kampaň sumou 20 tis. eur, samotný Hudacký investoval do kampane 15 tis. eur, zvyšné zdroje boli z príspevkov sympatizantov. 

Krajský volebný tím strany Smer-SD v Prešove hodnotil výsledky regionálnych volieb v utorok. Podľa vyjadrenia jeho šéfa Petra Obrimčáka ich strana nepotrebuje korumpovať voličov. Svoju kampaň postavila na osobných stretnutiach s voličmi. Obrimčák všetkým nespokojencom s výsledkami volieb odkázal, že ak majú dôkazy, nech podajú podnet na prokuratúru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies