KDH: Vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov zdražia cestovanie autobusmi

NETKY.SK • 22 Október 2014, 15:08 • 2 min
KDH: Vlaky zadarmo pre študentov a dôchodcov zdražia cestovanie autobusmi

BRATISLAVA - Cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov prinesie drahšie lístky v autobusoch. To je podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka odvrátená strana zámeru vlády, na základe ktorého majú od 17. novembra tohto roku cestovať bezplatne študenti a dôchodcovia železničnou dopravu. Opatrenie dnes odobril kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Odchod časti cestujúcich z autobusov do vlakov totiž prehĺbi straty autobusových dopravcov a oni budú nútení navrhnúť zvýšenie cien prepravy," vysvetlil Moravčík. Dôkazom, že to takto funguje, je podľa neho Prešovský kraj. "Tam od začiatku roka zdvihli cestovné v priemere o sedem percent, pričom k hlavným dôvodom patril práve poklesu počtu cestujúcich," vyčíslil podpredseda kresťanských demokratov.
     

Populistickým opatrením tak podľa neho vláda ublíži tým, ktorí sú už teraz znevýhodnení, lebo nemajú železnicu a sú odkázaní na cestovanie autobusmi. "Pre snahu zvýšiť svoju popularitu sa Robert Fico chystá rozdeliť ľudí na dve kategórie. Tých, ktorí majú vlak a tých, ktorí nemajú vlak," zdôraznil.
     

Prvým pritom cestovné zníži a druhým ho podľa Moravčíka zdraží. "Pritom tí, ktorí nemajú vlak, môžu byť aj sociálne slabší a budú nútení sa skladať na cestovné sociálne silnejším," doplnil. Toto podľa neho nemá nič spoločné so sociálnou politikou, je to skôr vytĺkanie politického kapitálu na úkor ľudí.
     

Pomôcť s cenou cestovného treba podľa Moravčíka tým, ktorí to potrebujú a bez ohľadu na to, či cestujú vlakom alebo autobusom. "Smeru žiaľ zjavne nejde o ľudí, ale len o seba a svoje preferencie. A preto neváhajú navrhovať niečo, čo síce jedným pomôže, ale iným ublíži," zhodnotil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies