KDH: Vláda rieši problém nezamestanosti na Slovensku umelými opatreniami

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 11:57 • 2 min
KDH: Vláda rieši problém nezamestanosti na Slovensku umelými opatreniami

BRATISLAVA – Problém nezamestnanosti na Slovensku vláda doteraz riešila umelými zmenami metodiky, „čarovaním“ so štatistikami a kupovaním si pracovných miest. Presvedčená je o tom opozičná strana KDH.

slovakia

left justify in out

Vysoká nezamestnanosť je podľa predsedu strany Jána Figeľa najvážnejším problémom Slovenska. Je presvedčený, že vláda namiesto skutočných a fungujúcich opatrení len vymýšľa, ako tento problém maskovať v očiach verejnosti. "Zmeny metodiky, kupovanie pracovných miest cez investičné stimuly či preplácanie miezd prostriedkami z eurofondov nie sú riešenia. Ak ich vláda nemá, mala by prestať odmietať návrhy z opozície," povedal Figeľ na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Podľa KDH zmenou metodiky evidencie nezamestnaných vláda vyhnala ľudí bez práce z evidencie uchádzačov o zamestnanie a takto si naoko zlepšuje svoje výsledky. "Naša vláda predvádza inovatívne formy znižovania nezamestnanosti. Sú nimi vyhadzovanie uchádzačov z úradov práce, manipulovanie so štatistikami a tiež predražené kupovanie pracovných miest. Ak by sme štatistiky očistili o tieto triky vlády, zistili by sme, že nezamestnanosť za dva roky vlády neklesla, ale narástla viac ako o pol percentuálneho bodu," tvrdí podpredseda strany Miloš Moravčík. Teda, ak by Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR nezmenilo metodiku evidencie uchádzačov o zamestnanie, miera nezamestnanosti by v marci tohto roka predstavovala 14,20 %, a nie 13,28 %, ako prezentovalo ÚPSVR.

 

Vláda tak podľa KDH svojimi krokmi len presúva nezamestnaných z jednej oblasti štatistiky do druhej, ale žiadnym spôsobom nezlepšuje ich reálny život. "Vláda by mala prestať s presúvaním čísel z jednej tabuľky do druhej," poznamenal aj expert KDH Ján Kmeť. 

 

Strana upozorňuje aj na zlé nastavenie systému pri využívaní eurofondov na riešenie problému nezamestnanosti. "Fungujú tak, že ak podnikateľ prijme mladého nezamestnaného, tak mu štát rok prepláca jeho mzdu do výšky minimálnej mzdy a odvody k nej. Pritom už pol roka po skončení tejto podpory môže byť zamestnanec opäť prepustený," povedal Moravčík s tým, že takto môže firma získať zamestnanca na celý pracovný deň len za osem eur, čo je niekde na úrovni priemernej mzdy v Pakistane či Tadžikistane. Tento rok vláda pritom podľa KDH vynaložila na takéto pracovné miesta 50 miliónov eur.

 

Strana preto navrhuje iné riešenie. Namiesto preplácania takmer celej mzdy z eurofondov by bolo lepším riešením, ak by sa preplácali len odvody. "Ak by bolo KDH vo vláde, tak by sme ich použili inak a dokázali by sme za ne podporiť takmer štvornásobne viac pracovných miest pre mladých. Ak by sa z eurofondov nepreplácali celé mzdové náklady, ale len odvody za zamestnávateľa, tak by mohlo namiesto 10.000 miest vzniknúť takmer 40.000 miest," dodal Moravčík.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona