KDH: Vláda ošklbáva ľudí cez hazardné hry

NETKY.SK • 11 November 2013, 09:57 • 2 min
KDH: Vláda ošklbáva ľudí cez hazardné hry

BRATISLAVA - Vláde sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka minulý rok vyplatilo lákanie ľudí na hazard a tak v tom plánuje pokračovať v ešte väčšej miere.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, potvrdzuje to častá reklama národnej lotériovej spoločnosti TIPOS v médiách a jej zámery zaplatiť ešte väčšiu kampaň propagujúcu hazardné hry na budúci rok. „Štátny TIPOS vytiahol od ľudí minulý rok viac ako 358 miliónov eur, čo znamenalo nárast oproti roku 2011 o 14%. Tento rok sa mu darí udržiavať vysoké tržby a budúci rok ich chce masívnou reklamou ešte zvýšiť o ďalších 40 miliónov eur,“ povedal s tým, že to všetko sa deje so súhlasom ministerstva financií, ktoré je 100-percentným akcionárom tejto spoločnosti.

Kresťanskodemokratické hnutie odmieta podľa Moravčíka masívnu propagáciu hazardu medzi ľuďmi, ku ktorej sa znížila súčasná vláda. „Považujeme to za nemorálny prostriedok, ako vytiahnuť peniaze z vreciek ľudí do štátneho rozpočtu,“ povedal. Pri hazarde totiž podľa neho nevzniká v spoločnosti žiadna hodnota, vznikajú len závislosti a to často u sociálne slabších. Doplácajú na to rodiny, ktorým potom chýbajú peniaze na základné veci. „Nebezpečenstvo hazardných hier spočíva v tom, že ľudí občasnými výhrami lákajú pokračovať v stávkovaní. Sú však pripravené tak, aby na nich v konečnom dôsledku zarobil organizátor, ktorým je v tomto prípade štátna spoločnosť. Vláda tak cez hazardné hry ošklbáva ľudí o peniaze,“ vyhlásil Moravčík. 

To, čo robí súčasná vláda, je podľa Moravčíka hanba. „Namiesto toho, aby dala ľuďom isté príjmy zo zamestnania, ich láka na neisté výhry z hazardných hier. Zarába pritom na ich zúfalstve. Budúci rok chce totiž vláda zvýšiť tržby z hazardu oproti roku 2011 o takmer 30 percent napriek tomu, že má byť o 30 tisíc nezamestnaných viac,“ upozornil. Napĺňať štátnu kasu tak budú podľa neho aj zúfalí nezamestnaní, ktorých štátny TIPOS masívnou reklamnou naláka na vidinu ľahkého získania peňazí. KDH odporúča vláde, aby namiesto podpory hazardu podporovala tvorbu pracovných miest. „Ľuďom treba dať nádej udržateľného zlepšenia životnej úrovne, nie nádej jednorazovej výhry. Viac ako podpora hazardu by tak Slovensku pomohla podpora rodinného podnikania, živnostníkov či prilákanie veľkých zamestnávateľov nižšími daňami,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona