KDH: Vláda neplní uznesenia, ktoré sa týkajú Rómov

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 08:37 • 2 min
KDH: Vláda neplní uznesenia, ktoré sa týkajú Rómov

BRATISLAVA – Kresťanskí demokrati vyčítajú vláde, že činnosť jej splnomocnenca vlády pre rómske komunity ako poradného orgánu vlády je vládou nekontrolovaná a nekoordinovaná.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, Štatút splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity schválený uznesením vlády v júni 2012 stanovuje, že splnomocnenec v spolupráci s ministrom vnútra každoročne do konca marca predkladá vláde správu o svojej činnosti vrátane činnosti úradu a dosiahnutých výsledkoch za obdobie predchádzajúceho roka. „Vláda však od roku 2012 až doteraz žiadnu správu o činnosti splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity neprerokovala,“ zdôraznila Szitová.


Vláda podľa podpredsedníčky KDH nedodržiava ani uznesenie z januára 2012, ktoré sa vzťahuje na plnenie Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020. Szitová upozornila, že vládou prijaté uznesenie určuje viacero aktivít, ktoré sa mali urobiť, a stanovuje, že na rokovania vlády sa má predkladať Monitorovacia správa plnenia stratégie každoročne do 15. februára. „Za tri roky sa tak nestalo,“ konštatuje Szitová. Vláda mala podľa nej vypracovať a predložiť na rokovanie vlády aktualizované akčné plány na roky 2015 - 2020 pre jednotlivé oblasti do 31. decembra 2014, doposiaľ sa tak však nestalo.


Szitová vyčíta premiérovi Robertovi Ficovi, že za tri roky vláda nerokovala o realizácii žiadnych verejných politík v prospech integrácie marginalizovaných rómskych komunít. „Vláda sa zbavuje zodpovednosti a tento prístup umožňuje extrémistickým hnutiam prehlbovať v spoločnosti rasizmus a neznášanlivosť,“ vyhlásila podpredsedníčka kresťanských demokratov. Ficovi poslala list, v ktorom ho žiada o informáciu o plnení vládneho uznesenia z roku 2012.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona