KDH: Vláda na podnet Malatinského rozdala 220 miliónov eur

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 14:24 • 2 min
KDH: Vláda na podnet Malatinského rozdala 220 miliónov eur

BRATISLAVA – Vláda Smeru za posledné dva roky rozdala podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na podnet ministra hospodárstva Tomáša Malatinského viac ako 220 miliónov eur vyvoleným firmám.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Moravčík dnes pre agentúru SITA, cez investičné stimuly sa takto niektorým rozdávali štátne peniaze či odpúšťali dane v čase, keď iným sa dane zvyšovali. „Pred Slovákmi hrala vláda divadielko, že jej peniaze chýbajú, pred zahraničnými investormi naopak, že ich má nazvyš. Zo štátnej kasy tak boli podporené aj miesta so mzdami až 1 667 eur či prisľúbené istoty daňových úľav až do roku 2023,“ upozornil Moravčík. Zároveň pripomenul, že začiatkom minulého roka pritom pripadali na jedno miesto vytvorené cez investičné stimuly až tri pracovné miesta zničené zvýšením daní a odvodov. „Nič z týchto škodlivých rozhodnutí by však nebolo možné bez ich schválenia predsedom vlády Robertom Ficom. Ten ich totiž kryl na rokovaniach vlády,“ konštatoval podpredseda KDH.

 

Vrcholom arogancie moci vládnej strany podľa Moravčíka bolo, keď týždeň pred výmenou ministra hospodárstva mu ešte schválila návrhy na rozdanie investičných stimulov vo výške 10 miliónov eur. Nešlo pritom len o odpúšťanie daní, ale aj o priame finančné toky zo štátneho rozpočtu pre vyvolené firmy. „Nástupom Pavla Pavlisa za ministra hospodárstva sa situácia môže ešte zhoršiť. Pred týždňom ešte ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva obhajoval poskytnutie ďalšieho veľkého stimulu vo výške viac ako 10 miliónov eur. Rozdávanie peňazí z daní Slovákov mu teda vôbec nesmrdí. Pokiaľ je však Malatinský známy ako zástupca podnikateľskej organizácie, tak Pavlis je skôr známy ako dlhoročný verný straník Smeru-SD. To sa môže negatívne odraziť aj na prideľovaní investičných stimulov, aj na jeho vzťahu k zamestnávateľom,“ vyhlásil Moravčík. 

 

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský ohlásil po skončení rokovania vlády, že podá demisiu. „Áno dnes podám demisiu. S pánom premiérom sme sa dohodli a ja ďalej mienim pokračovať ešte na niektorých úlohách, ktoré som ako minister rozpracoval a o ktorých si myslím, že je potrebné urobiť,“ povedal po rokovaní vlády Malatinský, ktorý vo vláde Smer-SD pôsobí ako nestraník. Aj dnes pripomenul, že do kabinetu prišiel z prostredia mimo politickej strany. „Ja ani dlhodobejšie som nemal v pláne zostať ako minister alebo člen strany“. 

 

Malatinský vyhlásil, že si nie je vedomý svojho vlastného zlyhania. „Je čas možno na nejakú zmenu a ja sa tomu vôbec nebránim, takže dnešným dňom podávam demisiu,“ dodal. S premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) diskutoval už dlhšie na túto tému, zásadný rozhovor o nej mali v utorok. Premiér mu podľa vlastných slov nič nevyčítal. „Nebolo to o výčitkách, nezvládnutí funkcie,“ dodal. Malatinský netvrdí, že bol dobrý, ale bol taký minister, ktorý sa snažil robiť všetko tak, ako najlepšie vedel. „Nie som si vedomý nejakého vážneho prehrešku, ktorý by som spravil“. Pripustil, že diskusia a rozdielne postoje sú vždy. 

 

Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica. Chce sa ďalej podieľať na procese ukončenia činnosti Fondu národného majetku. „Na vytvorení holdingu, ktorý by spravoval rozhodujúce energetické spoločnosti. Túto pozíciu je možno lepšie pripravovať a dokončiť ju, keď budem mimo funkcie,“ vysvetľoval. Podľa Malatinského sú nedokončené aj rokovania napríklad o cene plynu, na ktorých sa chce tiež podieľať. 

 

V kabinete by mal Malatinského nahradiť jeho štátny tajomník Pavol Pavlis. „Ja som s ním dva roky robil, myslím si, že je to človek, ktorý ovláda rezort, ovláda podnikanie,“ zhodnotil končiaci minister. Podľa neho spolupracovali veľmi dobre. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies