KDH: Vláda dva roky okrádala študentov o časť ich brigádnických zárobkov

NETKY.SK • 17 Október 2014, 08:21 • 2 min
KDH: Vláda dva roky okrádala študentov o časť ich brigádnických zárobkov

BRATISLAVA - Súčasná vláda dva roky oberala študentov o časť ich brigádnických zárobkov a chystá sa v tom v zmiernenej forme pokračovať. Chvály premiéra a ministra práce o ich pomoci študentom sú zavádzaním verejnosti. Tvrdí to podpredseda strany KDH Miloš Moravčík.

slovakia

left justify in out

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) spolu s premiérom Robertom Ficom totiž ohlásili splnenie ďalšieho opatrenia zo sociálneho balíčka. Od budúceho roka sa má študentom pracujúcim na dohodu zvýšiť hranica, do ktorej budú oslobodení od platenia odvodov, a to na jednotnú sumu 200 eur.
      

Podľa Moravčíka je pravdou, že pred nástupom súčasnej vlády si štát strhával z brigádnických zárobkov študentov jedno percento. "Vláda Smeru však zmenila zákon tak, že až tretina peňazí pre študentov mala smerovať do štátnej kasy," podotkol Moravčík.  Uviedol tiež, že po mediálnom tlaku KDH a študentských organizácií sa vláda rozhodla prijať zmenu a schválila, že študenti od 18 do 26 rokov budú oslobodení od odvodov do sumy zárobku na jednu brigádnickú dohodu vo výške 159 eur a študenti do 18 rokov do príjmu z dohody vo výške 68 eur. "Vyčítali sme vtedy vláde, že to nie je ani životné minimum, ktoré činí približne 200 eur mesačne. Navrhovali sme vtedy aj tento ústupok do zákona, no poslanci Smeru to arogantne odmietli. Teraz, keď prichádzajú s takmer rovnakým riešením, tak sa tým chvália," myslí si Moravčík.
      

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) zdôvodnil prijímanú zmenu tým, že zástupcovia študentov preukázali, že väčšina z nich pracuje pre slabé sociálne zázemie. Ukázalo sa tiež, že ani v jednom prípade nebolo zistené, že by si študenti odpočítateľnú položku uplatňovali u viacerých zamestnávateľov. Preto sa vláda rozhodla pristúpiť k zvýšeniu odvodových úľav. Richter je navyše presvedčený, že aj vďaka tomuto opatreniu získajú mladí ľudia pracovné návyky a lepšie sa potom dokážu po skončení štúdia uplatniť na trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona