KDH: V Slovak Business Agency sa šafári s verejnými zdrojmi

NETKY.SK • 9 November 2015, 12:40 • 2 min
KDH: V Slovak Business Agency sa šafári s verejnými zdrojmi

BRATISLAVA – Pološtátna agentúra Slovak Business Agency (SBA) uzavrela podľa opozičného KDH ďalšiu zmluvu za pochybných okolností. Strana dnes upozornila, že firma, ktorá má pre SBA zabezpečiť dozor pri realizácii informačnej a mediálnej kampane, jej vystavila faktúru za svoje služby len pár dní po uzatvorení zmluvy.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan poukázal na to, že agentúra uzavrela zmluvu o poskytovaní dozoru pri realizácii diela so spoločnosťou Dynamic Relations 2000. Jej obsahom je dozor nad zabezpečením informačnej a mediálnej kampane. „Už toto je podľa mňa nezvyklé, lebo ak si niekto zadá nejakú kampaň, dokáže si ju odsledovať aj sám,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Ešte viac sa však hnutiu nepozdávajú termíny, ktoré našlo v centrálnom registri zmlúv. Zmluva bola podpísaná v stredu 5. augusta tohto roka a zverejnená v piatok 7. augusta. Z prehľadu prijatých faktúr na internetovej stránke SBA zase vyplýva, že Dynamic Relations doručila agentúre faktúru v pondelok 10. augusta, a to na sumu 150.000 eur. Celá zmluva je pritom vo výške 240.000 eur.

 

„To znamená, že títo páni chcú tvrdiť, že v sobotu a v nedeľu odviedli prácu, odovzdali a v SBA prebrali prácu za 150.000 eur. Preto touto cestou vyzývam premiéra, aby dal pokyn ministrovi hospodárstva, aby konal. Aby ďalej nekryl takéto šafárenie pána Šafárika (generálneho riaditeľa SBA Branislava Šafárika, pozn. TASR) s verejnými prostriedkami,“ vyhlásil Abrhan.SBA už niekoľko týždňov čelí kritike verejnosti, médií aj viacerých opozičných strán za príliš vysoké náklady na usporiadanie a nezrovnalosti pri obstarávaní startupovej konferencie TechMatch Slovakia 2015, ktorá sa uskutočnila v dňoch 12. až 16. októbra v Bratislave. Agentúra trvá na tom, že žiadne pravidlá neporušila. V súčasnosti prebieha audit jej činnosti, na základe jeho výsledkov minister hospodárstva Vazil Hudák avizuje možné vyvodenie zodpovednosti.

 

"Minister hospodárstva v súvislosti s činnosťou SBA okamžite konal a priebežne koná bez toho, aby ho k tomu museli vyzývať politické strany," reagovala pre TASR jeho hovorkyňa Miriam Žiaková. Pripomenula, že audit hospodárenia v SBA sa začal 19. októbra a naďalej platí dočasné obmedzenie konania jej riaditeľa. "Na to, aby mohol vyvodiť prípadné konzekvencie, však musí najskôr poznať závery kontroly, ktoré k dnešnému dňu k dispozícii ministerstvo ešte nemá," dodala Žiaková s tým, že o výsledkoch kontroly bude Hudák informovať na spoločnej tlačovej konferencii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies