KDH v septembri podá novelu ústavy s cieľom jeden mandát stačí

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 16:59 • 2 min
KDH v septembri podá novelu ústavy s cieľom jeden mandát stačí

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati (KDH) v septembri do parlamentu predložia novelu ústavného zákona, ktorá bude presadzovať pravidlo jeden mandát stačí. Poslanci národnej rady a Európskeho parlamentu by podľa návrhu nemali zároveň zastávať pozície primátorov, starostov a predsedov vyšších územných celkov.

slovakia

left justify in out

"Toto riešenie je jediné správne, dobré a systémové," povedal dnes pred novinármi poslanec NR SR za KDH Pavol Hrušovský.

 

KDH už začiatkom roka v parlamente navrhovalo zmenu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, podľa ktorej by funkcionári sediaci na viacerých stoličkách verejnej správy mohli poberať iba jeden plat. Predseda KDH Ján Figeľ dnes pripustil, že išlo iba o čiastkové a nie komplexné riešenie problému. "Vykonávať plnohodnotne funkciu primátora či župana a poslanca parlamentu sa jednoducho nedá. Ak poslanec strávi tri týždne z mesiaca v Bratislave alebo v zahraničí, tak mu na mesto či župu jednoducho ostane minimálny čas. Nehovoriac o tom, že často sa pri hlasovaniach v parlamente ocitá v konflikte záujmov," konštatoval Figeľ. Pripomenul, že filozofiu jeden mandát stačí sa KDH podarilo presadiť aj do programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej, avšak doteraz sa nenašla ústavná väčšina na podporu tohto opatrenia.

 

Podporu pre návrh chcú kresťanskí demokrati hľadať u ostatných parlamentných strán. Podobný návrh ako KDH predkladali v minulosti napríklad zákonodarcovia za OĽaNO, Smer-SD ho nepodporil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies