KDH už nebude čakať, začína zbierať podpisy na odvolanie Čisláka

NETKY.SK • 13 Október 2015, 15:10 • 2 min
KDH už nebude čakať, začína zbierať podpisy na odvolanie Čisláka

BRATISLAVA - Keďže predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nereagoval kladne na výzvu KDH, aby odvolal ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), kresťanskí demokrati začínajú zbierať podpisy poslancov potrebné na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia pléna NR SR s cieľom vysloviť Čislákovi nedôveru.

slovakia

left justify in out

Po dnešnom rokovaní Predsedníctva KDH to pre TASR uviedol šéf poslaneckého klubu hnutia Pavol Abrhan.

 

"Premiér nekonal a odkázal, že je to len divadlo KDH. My si to nemyslíme, minister by mal niesť politickú zodpovednosť za stav zdravotníctva," tvrdí Abrhan. KDH potrebuje aspoň 30 podpisov, osloviť chce všetky opozičné strany. Tie sa už pre TASR vyjadrili, že sú za. Odvolanie Čisláka podporujú Most-Híd, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci za #Sieť a svoje podpisy nevylučuje ani SDKÚ-DS. Po odovzdaní podpisov bude musieť predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) zvolať schôdzu do siedmich dní.

 

KDH vyzvalo premiéra na odvolanie Čisláka 8. októbra. Dôvodom je podľa kresťanských demokratov fakt, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. "KDH sa so Smerom-SD zhodne na niektorých sociálnych opatreniach, ale nezhodneme sa na postoji ku korupcii. Eldorádom tohto javu je rezort zdravotníctva. Zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom a táto infekcia sa šíri. Vyzývam preto premiéra, aby konal, aby nebol pozorovateľom tohto negatívneho trendu a aby Čisláka odvolal," apeloval na tlačovej konferencii líder KDH Ján Figeľ.

 

"Minister Čislák po nástupe do funkcie deklaroval, že presadí zníženie korupcie a zastavenie tunelovania v zdravotníctve. Ale jeho posledné kroky ukazujú, že nemá skutočný záujem o nápravu veci," povedal poslanec NR SR za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

 

Fico cez víkend v TA3 povedal, že Čislák má jeho dôveru. "Má podporu takú, že od neho očakávam, že ešte využije silný mandát, ktorý má, aby prijal ďalšie systémové opatrenia, ktoré musíme prijímať v zdravotníctve," vyhlásil Fico. Nemyslí si, že by minister urobil rozhodnutia, pre ktoré by ho bolo treba odvolávať. "Naopak, minister prijíma rázne personálne rozhodnutia, vôbec nezaváhal, keď išlo o Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, bývalý riaditeľ musel odísť, prijímajú sa ďalšie vážne rozhodnutia," uviedol Fico. Dodal, že teraz minister pracuje na zvýšení platov pre zdravotníckych pracovníkov.

 

Predseda vlády sa pýtal, aký má význam odvolávať ministra pár mesiacov pred voľbami. "Čo chcú? Chcú klasický cirkus Humberto v parlamente, vyvolať tam veľkú hádku. Na toto sú oni experti," uviedol na adresu KDH. Podľa Fica chce hnutie návrhom na odvolanie iba vytvoriť politickú agendu a prekryť zvyšovanie platov pre zdravotné sestry.

 

Kresťanským demokratom zároveň odkázal, aby si pred pokusmi o odvolanie ministra najskôr upratali pred vlastným prahom. Pripomenul, že KDH malo ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. Podľa Fica si pre svoje prepojenie na finančnú skupinu Penta vyslúžil prezývku Pentliarik.

 

Samotný minister vidí v útoku opozície politickú hru a odmieta obvinenia poslancov za KDH. Tému zdravotníctva považuje za citlivú hlavne pred voľbami a nechce, aby bola v tomto období zneužívaná. „Musím reagovať na klamlivé slová opozičných politikov,“ povedal minister. Pripomenul viaceré údajné kauzy politikov za KDH odmietol, že by neriešil problémy transparentnosti v zdravotníctve. Menoval kroky, ktoré už urobil pre nápravu stavu a ktoré sa ešte chystá realizovať. Niektoré z nich už v praxi v štátnych nemocniciach fungujú.

 

"Sú to protikorupčné linky vo všetkých nemocniciach, ktoré sú v správe ministerstva zdravotníctva. Ďalej je tu projekt otvorenej transparentnej nemocnice, ktorý bol spustený a vďaka ktorému sa dostaneme bližšie – aj verejnosť, aj ľudia, ktorí v nemocnici pracujú, k nakladaniu s peniazmi z našich zdrojov. Ďalej tu máme nové legislatívne pravidlá pre zverejňovanie informácií týkajúcich sa spolupráce zdravotníkov a farmaceutických firiem. Naše zdravotnícke zariadenia boli hodnotené ako najaktívnejšie v rámci využívania elektronického trhoviska,“ menoval opatrenia Čislák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona