KDH trvá na svojom kandidátovi na šéfa NKÚ, chce dohodu s Mostom a OĽaNO

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 12:25 • 2 min
KDH trvá na svojom kandidátovi na šéfa NKÚ, chce dohodu s Mostom a OĽaNO

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati trvajú na svojom kandidátovi na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Mal by ním byť prokurátor Maroš Žilinka.

slovakia

left justify in out

KDH čaká na vyjadrenie klubu OĽaNO. Most-Híd by mal kandidáta KDH podporiť. Ak sa na jednom mene dohodnú tri opozičné kluby KDH, Most-Híd a OĽaNO, budú rokovať aj s nezaradenými poslancami. So spoločným kandidátom troch klubov je KDH ochotné ísť aj do tajnej voľby. Naposledy opozícia stiahla kandidáta Žilinku pre to, že Smer-SD presadil tajné hlasovanie, kým opozícia trvala na verejnom.

 

Predseda klubu KDH Pavol Abrhan verí, že sa trojica klubov na jednom kandidátovi dohodne. K nominácii Maroša Žilinku sa vyjadrovať nechce. "Prebiehajú rokovania a nechcel by som predbiehať," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Potvrdil, že KDH je pripravené ísť aj do tajnej voľby, ak sa strany dohodnú na spoločnom kandidátovi.

 

Pripomenul, že žiadny zákon neprikazuje opozícii dohodnúť sa na jedinom mene. Podľa zákona môže dať nomináciu ktorýkoľvek poslanec Národnej rady SR. Podmienka Smeru-SD, aby sa celá opozícia zhodla na jedinom kandidátovi, ide podľa Abrhana mimo zákona. KDH sa napriek tomu chce dohodnúť s existujúcimi poslaneckými klubmi Most-Híd a OĽaNO. "Následne budeme oslovovať aj nezaradených poslancov pre podporu kandidáta, na ktorom sa dohodnú tri existujúce opozičné poslanecké kluby," doplnil Abrhan.

 

Úplne pôvodná dohoda hovorila o tom, že predsedu NKÚ má nominovať SaS. Liberáli aj teraz pripustili možnosť, že nominujú vlastného kandidáta, chcú však rokovať. Abrhan tvrdí, že dohoda sa viazala na poslanecký klub. Ten však SaS už nemá, stratila ho po odchode viacerých členov. Abrhan odmieta tvrdenie, že pri voľbe šéfa NKÚ ide o smiešnu hru o stoličky.

Vlastného kandidáta bude nominovať aj opozičná SDKÚ-DS. Prezídium strany odobrilo Karola Mitríka, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval Slovenskej informačnej službe. Aj poslancov SDKÚ-DS vníma Abrhan ako nezaradených, keďže aj táto strana odchodom viacerých členov stratila klub.

 

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája. NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies