KDH: Súdnictvo potrebuje deharabinizáciu, včerajšok je dôkazom

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 08:21 • 2 min
KDH: Súdnictvo potrebuje deharabinizáciu, včerajšok je dôkazom

BRATISLAVA – Nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Zajaca ukazuje, že súdnictvo na Slovensku potrebuje deharabinizáciu.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Zajac včera pre agentúru SITA, dnešné nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu má dve pozitíva. „Prvým je, že existuje nová šanca na navrhnutie nových kandidátov. Súdna rada bude mať v novej voľbe šancu zvoliť takého predsedu, ktorý by bol vhodným reprezentantom sudcovského stavu,“ povedal Zajac. Druhým pozitívom je podľa neho to, že kým doteraz sa viedli debaty o tom, ktorý prezident má vymenovať predsedu Najvyššieho súdu a do koho rúk zloží predseda sľub, týmto oddialením voľby sa to vyrieši a nového predsedu vymenuje nový prezident. „Časovým oddialením sa dosiahne aj to, že do zloženia Súdnej rady zasiahne nový prezident, ktorý tam dosadí svojich ľudí. Všetko však závisí od toho, na kedy bude nová voľba vypísaná,“ povedal Zajac.

Skutočnosť, že Štefan Harabin sa nestane predsedom Najvyššieho súdu šibnutím čarovného prútika nevyrieši podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku desivú situáciu v slovenskej justícii. „Napriek tomu je to veľmi silné symbolické gesto. Podobné tomu, keď v prezidentských voľbách dostal na frak Robert Fico,“ povedal dnes pre agentúru SITA Vašečka. Takéto gestá nádeje podľa neho Slovensko potrebuje. „Vidím za tým silnú občiansku aktivitu, ktorú veľmi oceňujem. Ak nebudeme ľahostajní, veci sa môžu začať meniť. Dnešný deň to dokázal,“ dodal. 

 

Nezvolenie kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu je podľa poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej (Most-Híd) druhou šancou pre tých, ktorí môžu nominovať kandidáta na túto funkciu a pre tých, ktorí môžu voliť. “Máme druhú šancu na dobrého predsedu Najvyššieho súdu,“ povedala Žitňanská dnes pre agentúru SITA. Podľa nej však čísla, ktoré dostal Štefan Harabin znamenajú, že ani Robert Fico, ani sudcovia ešte nepochopili, že pod nízku dôveru slovenskej justície sa podpisuje práve Harabin. 

 

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec upozornil, že po tom, čo Slovensko bude bez Fica ako prezidenta a bez Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu, sa slušným ľuďom bude dýchať lepšie. „Slovensko dnes po prezidentských voľbách dostalo druhú pozitívnu správu pre perspektívnejší vývoj,“ povedal Štefanec dnes pre agentúru SITA. Ďalšou dobrou správou podľa neho je, že dosluhujúcu prezident Ivan Gašparovič napriek snahe, nebude môcť menovať predsedu NS a táto právomoc pripadne novému prezidentovi. „Máme tak dve dobré správy v jednej. Verím, že nový prezident a predseda NS budú predstaviteľmi potrebnej zmeny pre ďalší spoločenský vývoj na Slovensku,“ konštatoval Štefanec s tým, že dnešná správa je povzbudením pre všetkých slušných ľudí aj pred eurovoľbami, kde budú rozhodovať občania nielen o našich zástupcoch v jedinej volenej inštitúcii na európskej úrovni, ale môžu dať ďalší signál pre demokratické sily na Slovensku. 

Dnešné hlasovanie Súdnej rady je podľa predsed NOVA Daniala Lipšica malý, ale nevyhnutný krok na zmenu súdnictva. „Dnešný výsledok sa dosiahol vďaka ľuďom, ktorí vyjadrili nesúhlas s voľbou Harabina. Najväčšia vďaka patrí ľuďom,“ povedal Lipšic pre agentúru SITA. Lipšic považoval za dobrú kandidátku na predsedu NS Zuzanu Ďurišovú, ale z reálnych možností je dnešný výsledok podľa neho dobrý signál. Nová voľba totiž bude až po tom, čo bude nový prezident SR a situácia sa môže v Súdnej rade výrazne zmeniť. 

 

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) rešpektuje dnešné hlasovanie Súdnej rady. Podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) nezávislá Súdna rada rozhodla, čo potvrdzuje demokraciu a rešpektovanie ústavy. „Súdnictvo je nezávislé od politikov,“ povedala pre agentúru SITA s tým, že opozícia dnes stratila tému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies