KDH: Študenti by mali mať v lete väčšie odvodové úľavy

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 12:40 • 2 min
KDH: Študenti by mali mať v lete väčšie odvodové úľavy

BRATISLAVA - Poslanci za KDH Monika Gibalová a Martin Fronc navrhujú, aby si mohli študenti počas júla a augusta privyrobiť cez dohody o brigádnickej práci bez zvýšených odvodov do dvojnásobnej výšky príjmu oproti ostatným mesiacom kalendárneho roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili do parlamentu.

slovakia

left justify in out

V tomto roku si môžu študenti do 18 rokov bez zaťaženia zvýšenými odvodmi zarobiť 8,39 percenta z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo v súčasnosti predstavuje 68 eur a študenti vo veku nad 18 rokov nemajú príjem z brigád zaťažený vyššími odvodmi do 19,72 percenta z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, čo je 159 eur mesačne. Podľa návrhu poslancov za KDH by sa mali tieto sumy za júl a august zdvojnásobiť. 

 

"Vzhľadom na to, že výška oslobodenia je v každom mesiaci rovnaká, nereflektuje skutočnosť, že študenti počas letných prázdnin pracujú výrazne viac ako počas školského či akademického roka," argumentujú poslanci Gibalová a Fronc. Poslanci navrhujú, aby ich novela zákona nadobudla účinnosť od 1. augusta tohto roka. Parlament by sa navrhovanou novelou zákona mal zoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona