KDH stiahlo návrh, aby stáčanie tachometrov bolo trestné

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 11:51 • 2 min
KDH stiahlo návrh, aby stáčanie tachometrov bolo trestné

BRATISLAVA - KDH dnes stiahlo z rokovania parlamentu novelu Trestného zákona, ktorou poslanci Pavol Zajac, Ján Hudacký a Ján Figeľ chceli rozšíriť trestnoprávnu zodpovednosť za neautorizovanú a nedovolenú činnosť falšovania a pozmeňovania počítadiel najazdených kilometrov (tachometrov) motorových vozidiel.

slovakia

left justify in out

"Viacerí poslanci za Smer v rozprave naznačili, že sa im taký návrh páči a vedeli by ho podporiť. V mene 130-tisíc oklamaných chceme rokovať ďalej o podpore zákona," vysvetlil jeden z predkladateľov Pavol Zajac. Kresťanskí demokrati pravdepodobne návrh opätovne predložia na májovú schôdzu.

 

V súčasnosti Trestný zákon obsahuje v skupine trestných činov proti majetku skutkovú podstatu falšovania a pozmeňovania identifikačných údajov motorového vozidla. Táto skutková podstata obsahuje len konanie páchateľov, ktorým falšujú alebo pozmeňujú identifikačné číslo motorového vozidla, výrobné číslo motora motorového vozidla, výrobný štítok motorového vozidla alebo výrobné číslo súčastí motorového vozidla. Údaje o stave najazdených kilometrov na tachometri motorového vozidla nie sú identifikačným údajom motorového vozidla a preto nie je možné touto skutkovou podstatou postihovať spoločensky nežiaduci stav – neautorizovaný a nedovolený zásah do počítadiel najazdených kilometrov (tachometrov) motorových vozidiel. Podľa neoverených odhadov sa na Slovensku predá 30 až 60 percent ojazdených automobilov, ktoré majú zmanipulované údaje tachometrov, argumentujú poslanci z radov kresťanských demokratov.

 
Podľa ich návrhu môže byť potrestaný aj ten, kto vyhotoví, zaobstará sebe alebo postúpi inej osobe počítačové programy, ktorých účelom je falšovanie tachometrov. Falšovaním sa rozumejú akékoľvek neoprávnené zmeny, úpravy a zásahy do technického zariadenia, tzv. pretáčania (mechanické alebo elektronické) čísiel uvedených ako stav celkovo najazdených kilometrov motorového vozidla. Pozmeňovanie znamená vykonanie akýchkoľvek neautorizovaných a nedovolených zmien na originálnom zariadení tachometrov motorových vozidiel, ktorou sa dosiahne zmena pravdivých údajov stavu najazdených kilometrov. 


Kresťanskí demokrati sa už o trestnoprávne postihovanie stáčania tachometrov snažili v minulom roku, vládny Smer-SD ich novelu v septembri 2013 zamietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona