KDH: Štát bude pomáhať U. S. Steelu 15 rokov, ten má udržať ľudí len 5 rokov

NETKY.SK • 23 Október 2013, 12:09 • 2 min
KDH: Štát bude pomáhať U. S. Steelu 15 rokov, ten má udržať ľudí len 5 rokov

BRATISLAVA – Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) z dielne rezortu hospodárstva je podľa opozičnej KDH zlá, nesystémová a môže mať negatívny dopad na ceny energie pre koncových spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásili to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR predstavitelia strany. KDH takto reagovalo na to, že parlament na utorkovom (22. 10.) zasadnutí schválil novelu zákona o podpore OZE. Podľa poslanca kresťanských demokratov Alojza Přidala je hlavným cieľom novely implementácia memoranda o porozumení, ktoré podpísal premiér Robert Fico (Smer-SD) so zástupcami U. S. Steel. Spravil tak po tom, čo firma hrozila odchodom zo Slovenska. "Toto memorandum je pre Národnú radu hanebné," vyhlásil Přidal.

Memorandum podľa jeho slov hovorí o tom, že štát musí do januára 2014 prijať novelu tohto zákona a zároveň, že musí prijať aj predpis, ktorým sa garantuje podpora hutníckemu plynu ako preferovanému palivu. A to vo výške 15 miliónov eur ročne po dobu 15 rokov, čo znamená náklady 225 miliónov eur. Na druhej strane sa však podľa Přidala U. S. Steel zaväzuje len po dobu piatich rokov zabezpečiť zamestnanosť.

"Som presvedčený, že čo i len trošku hrdý premiér akejkoľvek banánovej republiky by takéto memorandum nepodpísal," dodal Přidal. Tento účet za kúpu zamestnanosti zaplatia podľa neho všetci v koncovej cene elektrickej energie, v takzvanej tarife za prevádzkovanie systému.

Podľa predkladateľa novely, rezortu hospodárstva má právna norma priniesť efektívnejšiu podporu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby. Zároveň rezort vyzdvihuje fakt, že sa takto podarilo udržať U. S. Steel na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies