KDH: Stále nie je jasné, či na finančnej správe zlyhal len jeden človek

NETKY.SK • 24 August 2015, 08:24 • 2 min
KDH: Stále nie je jasné, či na finančnej správe zlyhal len jeden človek

BRATISLAVA - Slovenský minister financií robí podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka poriadky s Gréckom, ale doma sa o poriadok nestará.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Moravčík dnes pre agentúru SITA, ak by sa staral, tak by nedovolil objednať predražený systém pre finančnú správu za 100 miliónov eur. „Ak by sa staral, tak by nedovolil, aby tento predražený systém zlyhal a uviedol stovky tisíc Slovákov do neistoty. Ak by sa čo i len trochu staral, tak by nám dnes vedel povedať aspoň to, či spravil chybu len jeden zamestnanec, alebo prišlo k širšiemu zlyhaniu,“ vyhlásil podpredseda.


Moravčík pripomenul, že KDH koncom júla poslalo ministrovi otvorený list, v ktorom žiadali, aby okamžite preveril situáciu na finančnej správe a vysvetlil príčiny zlyhania, vyčíslil, koľko ľudí bolo poškodených a vyvodil zodpovednosť za toto zlyhanie. „Do dnešného dňa nebol schopný ani len odpísať,“ povedal Moravčík s tým, že je otázne, prečo minister financií neodpovedá, či stále nevie, čo sa stalo na jeho finančnej správe, alebo sa to snaží utajiť.


Minister financií Peter Kažimír by mal podľa podpredsedu KDH vedieť aspoň jednu vec, a to, či pochybil len jeden zamestnanec, alebo nastalo zlyhanie väčších rozmerov. „Zdôrazňujem to preto, lebo prezident finančnej správy hodil vinu na jedného prepracovaného zamestnanca. Stalo sa tak v pondelok 3. augusta a tlačové oddelenie ministerstva financií tvrdí, že približne vtedy dal minister zostaviť komisiu na prešetrenie situácie. Pýtam sa, poslal minister financií na finančnú správu skutočný audit, alebo čistiacu čatu, ktorá má zamiesť chyby pod koberec?“ povedal Moravčík, podľa ktorého, ak išlo len o malú chybu jedného zamestnanca, audit to musel zistiť za pár dní. „Nie je možné, aby to nevedel po takmer troch týždňoch. Vyzývame preto ministra financií, aby zverejnil čiastkový záver auditu. Zaujíma nás odpoveď na otázku, či spravil na finančnej správe chybu len jeden zamestnanec."


Šéf finančnej správy František Imrecze ešte začiatkom augusta vyhlásil, že za zlými údajmi, ktoré z finančnej správy dostali Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne, nie je systémová chyba, ale ľudský faktor. Zároveň uviedol, že za svojim zamestnancom, ktorý urobil chybu, stojí a zodpovednosť zatiaľ vyvodzovať nebude. Údajne totiž na finančnej správe ešte prešetrujú, či nešlo o sabotáž, aj keď takúto možnosť podľa Imreczeho nepredpokladajú. Zároveň konštatoval, že zamestnanci odviedli "kus práce" na integrovanom systéme a majú odpracovaných veľa nadčasov. Pracovník pochybil pri aktualizácii systému, šéf finančnej správy predpokladá, že sa tak stalo z preťaženia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies