KDH: Spôsob vymenovania Čižnára je nenáležitý

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 17:08 • 2 min
KDH: Spôsob vymenovania Čižnára je nenáležitý

BRATISLAVA – Spôsob, akým vymenoval prezident Ivan Gašparovič nového generálneho prokurátora považuje KDH podľa predsedu poslaneckého klubu Pavla Hrušovského za nenáležitý.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes Hrušovský novinárom, prekvapený je aj z toho, že prezident nemal odvahu vymenovať Jaromíra Čižnára pred zrakom verejnosti. Pripomenul, že v čase vianočných dovoleniek prezident oznámil NR SR, že nevymenuje za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, teraz zas v čase letných dovoleniek vymenoval Čižnára. Teda v čase, keď ľudia oddychujú a nevenujú pozornosť politickej scéne, prezident podľa Hrušovského siahol po mocenskom rozhodnutí.

Vymenovanie Čižnára podľa Hrušovského potvrdzuje dohodu medzi Smerom-SD a prezidentom. „Smer a Gašparovič dnes zobrali ústavnosť do svojich rúk,“ vyhlásil Hrušovský. Politická kariéra Gašparoviča sa tak dnes obohatila po Františkovi Gauliederovi (bol zbavený poslaneckého mandátu – poznámka SITA) o Čentéša. Napriek tomu KDH akceptuje Čižnára ako generálneho prokurátora. Kresťanskí demokrati teraz budú čakať na rozhodnutia ústavného súdu o sťažnostiach Čentéša.

Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. Prezident Ivan Gašparovič dnes do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého 18. júna zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru-SD. Bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Čižnára navrhli za nominanta poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov.
Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona