KDH: Smer sa v školstve za štyri roky zmohol len na výmeny ministrov

NETKY.SK • 7 September 2015, 11:07 • 2 min
KDH: Smer sa v školstve za štyri roky zmohol len na výmeny ministrov

BRATISLAVA - Vláda jednej strany, ktorá mala štyri roky absolútnu väčšinu na presadenie čohokoľvek, sa podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana v školstve zmohla len na neustálu zmenu slabých ministrov.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede upozornil, že minister Dušan Čaplovič totiž v roku 2013 sľuboval, že priemerná mzda učiteľa bude do troch rokov 1 100 eur. „Nielenže to Smer nesplnil, ale Čaplovič už nie je našťastie ani ministrom,“ dodal Abrhan. Dnes podľa Abrhana namiesto toho, aby vláda problémy v školstve riešila, tak už v predstihu sľubuje, že po voľbách to vyrieši. Vláda Smeru pripravila rôzne balíčky, ale učiteľov ignoruje. „Preto som počas leta intenzívne komunikoval s radovými učiteľmi, ale aj s odborovými zväzmi a pripravil som päťbodový plán, ako okamžite zvýšiť status učiteľa bez toho, aby to výrazne zaťažilo štátny rozpočet,“ povedal Abrhan.


KDH podľa Abrhana pripravilo päť základných návrhov pre učiteľov. Prvým sú nájomné štartovacie byty pre učiteľov. Podľa Abrhana je totiž dostupnosť bývania na Slovensku zlá, takto by zriaďovateľ mohol cez príspevok Štátneho fondu rozvoja bývania postaviť nájomné štartovacie byty pre učiteľov. „Učitelia vzhľadom na nízky nástupný plat by mali na začiatok zabezpečené bývanie a mohli sa tak ľahšie za voľným miestom na škole presťahovať,“ uviedol.


Kresťanskí demokrati tiež upozorňujú na šikanu učiteľov, ktorej chcú zabrániť. KDH navrhne prijať ochrannú trojročnú lehotu pre učiteľov, aby ich bez závažného porušenia pracovnej zmluvy nemohli tri roky pred dôchodkom prepustiť. KDH tiež navrhuje odborné stáže pre učiteľov na Slovensku i v zahraničí, aby mohli kariérne rásť. Učitelia by tiež mali dostávať poukazy na rekreačné pobyty v štátnych zariadeniach. Štát má podľa Abrhana niekoľko účelových zariadení po celom Slovensku a nevidí dôvod, aby ich nemohli za zvýhodnené ceny využívať aj učitelia s rodinami. Napokon KDH je za zvýšenie platov učiteľov aspoň na priemernú mzdu v národnom hospodárstve. Je to len prvý krok.


Prijatím týchto opatrení vieme podľa Abrhana okamžite zdvihnúť postavenie učiteľov na Slovensku. „Chcem len pripomenúť, že učitelia sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí majú v rukách vzdelanie našich detí, často sú však len na okraji spoločnosti. V krajinách OECD je plat učiteľa na úrovni 80 % priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí, na Slovensku je to menej ako 50 %,“ povedal Abrhan. Zároveň avizoval, že s Martinom Froncom predkladajú spoločne návrh zákona o učiteľských bytoch do parlamentu. „Po prvé, riešime tam možnosť nájomných štartovacích bytov a zavádzame pojem učiteľský byt. Po druhé, rozširujeme možnosť zvýhodnenej pôžičky na kúpu bytu aj o učiteľov,“ povedal Abrhan. Aj na základe podpory návrhu sa podľa Abrhana ukáže, či Smer prejde od sľubov aj k činom, alebo bude len sľubovať a potichu meniť neschopných ministrov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies