KDH: Smer sa už teraz snaží ovplyvniť parlamentné voľby

NETKY.SK • 1 Február 2014, 11:04 • 2 min
KDH: Smer sa už teraz snaží ovplyvniť parlamentné voľby

BRATISLAVA – Smer-SD sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka už teraz snaží ovplyvniť nasledujúce parlamentné voľby vo svoj prospech.

slovakia

left justify in out

Ako Moravčík povedal pre agentúru SITA, Smer-SD umelo vytvára pracovné miesta, čo môže ovplyvniť výsledok parlamentných volieb v prospech vládnej strany. Ako príklad Moravčík uviedol manipuláciu štatistík nezamestnanosti mladých cez vytváranie dočasných pracovných miest platených z eurofondov. „Výsledkom bude ilúzia zlepšenia zamestnanosti mladých po dobu, kým sa peniaze neminú. Z doteraz zverejnených informácií vyplýva, že veľká časť z plánovaných 200 mil. eur má poslúžiť práve na tento účel. Na 200 miliónoch pre mladých tak zarobí najmä Smer-SD, pretože mu pomôžu v predvolebnej kampani. Pre mladých to však žiadna výhra nebude, peniaze sa totiž prejedia a ich nezamestnanosť opäť výrazne vzrastie,“ zdôraznil Moravčík.

To, že vláde Smeru-SD podľa Moravčíka nezáleží úprimne na mladých, dokazujú aj kroky, ktoré doteraz urobila. „Začala ich cez odvody oberať o časť ich zárobkov z brigád, znížila ich príjmy na absolventskej praxi zo životného minima na jeho 60 percent a zhoršila dostupnosť študentských pôžičiek. Smer-SD tak poškodil desiatky tisíc mladých ľudí, ktorým zhoršil životnú úroveň. Teraz sa tvári, že pomáha,“ upozornil Moravčík. Pravdou však podľa neho je, že zvýhodňuje firmy, ktoré sa k dotáciám dostanú, a znevýhodňuje ostatné. Zvýhodňuje tiež uchádzačov o dotované pracovné miesta a znevýhodňuje ostatných. Peniaze z eurofondov by podľa neho bolo lepšie použiť na motiváciu firiem poskytovať odbornú prax počas školy a na odvodové prázdniny pre absolventov, ktorí sú poškodení súčasným, zle fungujúcich školstvom. 

Premiér Robert Fico ohlásil na poslednej Rade solidarity a rozvoja zámer využiť 200 mil. eur v rokoch 2014 a 2015 na podporu zamestnanosti mladých. Tri štvrtiny týchto peňazí majú pochádzať z programov Európskej únie a štvrtina zo štátneho rozpočtu. Premiér s ministrom práce plánujú pokračovať v projekte preplácania miezd z eurofondov. Štát naň už minulý rok vyčlenil 70 miliónov eur, o ktoré sa mohli uchádzať firmy. Následne sa im štát zaviazal preplácať minimálnu mzdu a odvody pre novo zamestnaných mladých ľudí počas jedného roka, pričom firmy museli sľúbiť, že každé takéto pracovné miesto udržia ešte ďalších šesť mesiacov bez dotácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies