KDH: Smer priťažil živnostníkom zbytočne

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 09:04 • 2 min
KDH: Smer priťažil živnostníkom zbytočne

BRATISLAVA – Smer-SD priťažil živnostníkom podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka zbytočne.

slovakia

left justify in out

„Ublížil tým nielen im, ale aj zamestnanosti v regiónoch,“ povedal s tým, že vláda zvýšila odvody živnostníkom pre 50 miliónov eur. Upozornil, že vláda sa minulý rok rozhodla požičať si len tak do hotovostnej rezervy na účtoch verejnej správy 2,5 miliardy eur. „Teraz, keď vidí, že dlh je rekordne vysoký, tak sa ich chystá vrátiť. Bolo by to v poriadku, keby sme medzitým neplatili zbytočne za tieto peniaze úroky. Slovenský štátny rozpočet týmto zlým rozhodnutím prišiel o približne 50 miliónov eur,“ zdôraznil Moravčík.

Na nehospodárnosť vlády doplácajú podľa Moravčíka konkrétni ľudia. „Poškodilo to najmä živnostníkov s nižšími príjmami, ktorí dnes musia platiť ročne na odvodoch o 300 eur viac. Tisíce z nich to dokonca prinútilo skončiť s podnikaním,“ uviedol. 

Zbytočné pôžičky vlády od bánk ublížili podľa podpredsedu KDH aj ďalším podnikateľom. Banky totiž namiesto firiem požičali veľa peňazí práve štátu. „Pre banky je totiž jednoduchšie a bezpečnejšie požičať miliardy štátu ako poskytovať tisícky malých úverov rizikovým firmám. Podnikatelia mali preto problém dostať sa k peniazom na financovanie a rozširovanie svojho biznisu. To sa žiaľ negatívne prejavilo aj na zamestnanosti, ktorú ťahali dole aj tieto zbytočné pôžičky štátu,“ konštatoval. 

Keď sa už vláda tvári, že nemá peniaze, tak by mala podľa Moravčíka pomôcť živnostníkom a podnikateľom aspoň nefinančne. „Tým, že si bude plniť svoje povinnosti a zabezpečí na Slovensku platobnú disciplínu. Mnohí podnikatelia sú totiž na pokraji krachu, lebo im ostatní neplatia načas faktúry. Robia to často aj firmy, ktoré zarábajú na verejných obstarávaniach. Štát by s tým mal spraviť poriadok. Inak sa podnikatelia oprávnene pýtajú, že za čo mu vlastne platia,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona