KDH sa v Nitre zatiaľ k pravici nepridá, čaká na všetkých kandidátov

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 11:21 • 2 min
KDH sa v Nitre zatiaľ k pravici nepridá, čaká na všetkých kandidátov

BRATISLAVA - Opozičné KDH sa zatiaľ k stranám SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS a Nová väčšina - Dohoda v Nitrianskom samosprávnom kraji nepridá.

slovakia

left justify in out

Za tieto subjekty v utorok (23.7.) Most-Híd oznámil, že ich dohoda o predvolebnej spolupráci po rokovaní v Komárne je na spadnutie. Ako ich spoločný kandidát na šéfa NSK sa najčastejšie spomína exposlanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý.

"Počkáme do registrácie všetkých kandidátov, teda do 30. septembra. Následne Krajská rada KDH rozhodne o tom, ktorého zo zaregistrovaných uchádzačov podporíme," povedal dnes pre TASR podpredseda hnutia Pavol Abrhan. Kresťanskí demokrati už skôr uzavreli koaličnú dohodu so Smerom-SD, ale len na krajských poslancoch. Kým strana Roberta Fica podporuje súčasného predsedu NSK Milana Belicu, KDH chce podporiť niekoho iného.

"Boli sme spolu v koalícii, mali sme korektnú spoluprácu. Nevylučujem podporu, ale rozhodne Krajská rada," povedal na margo Galbavého Abrhan. Koordinátor SaS pre krajské voľby v NSK Radoslav Pavelka to však až tak ružovo nevidí. "Oceňujem, že bolo stretnutie v Komárne, ale názor, že dohoda je na spadnutie, nezdieľame. Záujem o dohodu však máme, povedal pre TASR. S Galbavým SaS problém nemá. "Keď to bude kandidát širšej opozičnej dohody, tak ho podporíme aj my," dodal.

Sám Galbavý sa k svojej kandidatúre zatiaľ vyjadrovať nechce. Pre TASR uviedol, že konkrétnejší bude začiatkom budúceho týždňa, kedy príjme definitívne rozhodnutie.Most-Híd v utorok oznámil, že dohoda strán Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a Nová väčšina - Dohoda o predvolebnej spolupráci v NSK je na spadnutie. Vyhlásenie prišlo po rokovaní v Komárne, ktoré sa uskutočnilo z iniciatívy nitrianskeho krajského predsedu strany Most-Híd a poslanca NR SR Tibora Bastrnáka. "Na tomto stretnutí vyslovili zástupcovia strán ochotu spolupracovať, riešili však aj predvolebný program, počet mandátov a povolebnú spoluprácu. Rokovania ešte nie sú uzavreté, pokračovať v nich budú začiatkom augusta s presvedčením, že padne konečná dohoda," odkázala tlačová tajomníčka Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková. Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona