KDH sa nepodarilo obmedziť výšku úrokov pre nebankovky

NETKY.SK • 5 Február 2014, 18:00 • 2 min
KDH sa nepodarilo obmedziť výšku úrokov pre nebankovky

BRATISLAVA - Cieľom návrhu kresťanských demokratov Pavla Zajaca, Jána Hudackého a Jána Figeľa bolo zavedenie maximálnej výšky celkových nákladov spotrebiteľa pri pôžičkách.

slovakia

left justify in out

Výška úrokov pre nebankové spoločnosti zostáva neobmedzená. Parlament dnes nepodporil novelu zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov, ktorou chceli poslanci za KDH stanoviť, aby pôžičkové a nebankové spoločnosti mohli za poskytnutie spotrebiteľského úveru pýtať od svojich dlžníkov úrok maximálne do výšky úrokového stropu. Cieľom návrhu kresťanských demokratov Pavla Zajaca, Jána Hudackého a Jána Figeľa bolo zavedenie maximálnej výšky celkových nákladov spotrebiteľa pri pôžičkách.

Nebankovky alebo pôžičkové spoločnosti podľa Zajaca ponúkajú rýchlu a krátkodobú pôžičku, pričom si k úveru prirátavajú rôzne poistenia, poplatky alebo doplatky. Takto sa neúmerne navyšujú celkové náklady za poskytnutý spotrebiteľský úver. Ročná percentuálna miera nákladov (RPMN) takto dosiahne hodnotu tisíc až desiatky tisíc percent. "Návrh zákona, ktorý sme s kolegami predložili do parlamentu, určuje, že celkové náklady za poskytnutie spotrebiteľského úveru nesmú prevýšiť sumu, ktorá bude určená vyhláškou ministerstva financií. Inak bude zmluva neplatná," povedal pri prekladaní zákona Zajac. 
Zajac upozornil, že do júna 2010 bol v platnosti zákon o spotrebiteľských úveroch, ktorý určoval maximálnu výšku odplaty za poskytnutie spotrebiteľského úveru. Tá bola upravovaná nariadením vlády SR. "Tento strop však z nového zákona o spotrebiteľských úveroch vypadol," konštatoval Zajac. 

Maximálnu výšku odplaty za spotrebiteľské úvery zavádza v novele Občianskeho zákonníka vládny Smer-SD, právnu normu poslanci v utorok posunuli do druhého čítania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies