KDH sa dištancujú od nominácie Crkoňovej do čela NKÚ

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 17:27 • 2 min
KDH sa dištancujú od nominácie Crkoňovej do čela NKÚ

BRATISLAVA - KDH podporuje spoločného kandidáta opozície na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, prokurátora Maroša Žilinku.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to vo vyhlásení Predsedníctva KDH a Poslaneckého klubu KDH, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa hnutia Nataša Žembová. Hnutie sa zároveň dištancuje od návrhu poslanca Mariána Kvasničku, ktorý do funkcie navrhol Henrietu Crkoňovú. Poslanec podľa vyhlásenia hnutie o svojom kroku vopred neinformoval.


"Vyzývame preto Mariána Kvasničku, aby svoj podpis spod tohto návrhu stiahol, najneskôr do poludnia dňa 13. mája," píše sa vo vyhlásení. "Ak tak neurobí, k tomuto termínu prestáva byť členom Poslaneckého klubu KDH. Predsedníctvo KDH prijme ďalšie rozhodnutia." Hnutie si podľa vyhlásenia váži zhodu dosiahnutú v parlamente na kvalifikovanom kandidátovi. "Slovensko potrebuje účinnú kontrolu hospodárenia s majetkom štátu a verejnými financiami, ktoré sú dnes zneužívané rozsiahlou korupciou, klientelizmom a častým predražovaním verejného obstarávania," uvádza sa vo vyhlásení.


Poslanci podali tri návrhy kandidátov na voľbu predsedu NKÚ SR. Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo navrhol na tento post Karola Mitríka, ktorý bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom NR SR a zastával aj funkciu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Podpredseda NR SR a predseda strany KDH Ján Figeľ navrhol na post predsedu NKÚ SR Maroša Žilinku, ktorého do funkcie navrhuje ďalších 60 poslancov za KDH, MOST – HÍD, OĽaNO a SaS, ako aj ďalší opoziční poslanci. Maroš Žilinka je prokurátor – zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a pôsobil aj ako štátny tajomník Ministerstva vnútra SR. Poslanci Marián Kvasnička z KDH a Štefan Kuffa z OĽaNO podali návrh kandidátky na predsedníčku NKÚ SR Henrietu Crkoňovú. Uvedená kandidátka zastávala funkciu generálnej riaditeľky Metodicko-pedagogického centra a bola vedúca služobného úradu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR.


Voľba predsedu NKÚ SR sa bude konať 19. mája 2015 na prebiehajúcej 51. schôdzi NR SR, rokovanie o kandidátoch sa začne o 14-tej hodine a hlasovanie sa uskutoční o 17-tej. Za predsedu NKÚ SR bude zvolený kandidát, ktorý získa v hlasovaní nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies