KDH s Mostom-Híd vyzývajú Zvolenskú na odstúpenie

NETKY.SK • 10 Október 2013, 08:59 • 2 min
KDH s Mostom-Híd vyzývajú Zvolenskú na odstúpenie

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a strana Most-Híd vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby vyvodila osobnú zodpovednosť za neprípustné zlyhanie pri riadení rezortu a odstúpila zo svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Ak do začiatku budúceho týždňa ministerka neprijme očakávané rozhodnutie a neodstúpi, poslanci za KDH a Most-Híd v spolupráci s poslancami za SDKÚ-DS predložia návrh na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zvolenskej na mimoriadnej schôdzi NR SR. 

Podľa predsedov oboch strán Jána Figeľa a Bélu Bugára podriadení ministerky nezvládli svoje povinnosti a nedokázali načas uskutočniť tender na licenciu pre leteckú záchrannú službu. "Preto sa región Bratislavy, hlavného mesta Slovenskej republiky, a región Trenčína ocitli v septembri v situácii bez dostupnosti najrýchlejšej zdravotníckej pomoci. Dôsledkom zlyhania úradu nebola zabezpečená lekárska záchranná služba pre veľkú časť západného Slovenska,“ uvádza sa vo výzve predsedov, ktorú dnes poskytli agentúre SITA. 

Podľa dvoch opozičných strán išlo o hazardovanie s ľudskými životmi a zdravím občanov. "Ak jestvuje čo aj len minimálna šanca na záchranu života, štát je povinný pomoc účinne a včas poskytnúť. Napriek neospravedlniteľnému zlyhaniu ministerka nevyvodila personálne dôsledky voči svojim podriadeným. Poslanecký prieskum na ministerstve zdravotníctva potvrdil uvedené súvislosti,“ uvádzajú Figeľ a Bugár. 

Iniciovanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pre zanedbanie povinností jej rezortu avizovalo už aj SDKÚ-DS. Podľa podpredsedu strany Viliama Novotného rezort zdravotníctva pochybil v procese výberu prevádzkovateľa záchranárskych vrtuľníkov pre stanice v Bratislave a Trenčíne. Podľa Novotného tým, že rezort meškal s vydaním povolenia, hrubo zanedbal svoje povinnosti. Poslanec to vníma ako nekompetentnosť ministerstva, pričom nevylučuje ani to, že v tendri mohli svoju úlohu zohrávať aj ekonomické záujmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies