KDH rozhodne o prezidentskom kandidátovi, Čarnogurský vraj Hrušovského neohrozí

NETKY.SK • 12 Október 2013, 08:31 • 2 min
KDH rozhodne o prezidentskom kandidátovi, Čarnogurský vraj Hrušovského neohrozí

BRATISLAVA - Rada KDH dnes rozhodne o podpore pre prezidentskú kandidatúru šéfa poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského.

slovakia

left justify in out

Na jeho nominácii sa zhodlo predsedníctvo hnutia. Alojz Přidal sa chystá navrhnúť, aby strana podporila Jána Čarnogurského, ktorý KDH založil a v piatok (11.10.) z neho vystúpil. "Považujem to za svoju morálnu povinnosť," odôvodnil pre TASR Přidal. Tvrdí, že Čarnogurský sa ešte stále uchádza o podporu KDH. "Potvrdil mi to," povedal Přidal.

Nevie predpovedať, ako rada napokon rozhodne. "Sám som zvedavý, ale k hlasovaniu by ani nemuselo dôjsť, ak by sa Pavol Hrušovský veľkoryso vzdal kandidatúry v prospech Jána Čarnogurského, čo by mohlo hnutie opäť zjednotiť," uviedol Přidal. Návrh na podporu Čarnogurského by Hrušovského podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana ohroziť nemal. "Som presvedčený, že prezidentská rada bude akceptovať návrh predsedníctva, ktorý predloží predseda Figeľ v osobe Pavla Hrušovského," povedal pre TASR Abrhan.

Hrušovského podporuje aj Most-Híd. Tretia zo strán Ľudovej platformy, SDKÚ-DS, sa zatiaľ jasne nevyjadrila. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo neustále opakoval, že o prezidentskom kandidátovi rozhodne jeho strana až po novembrových regionálnych voľbách. Na tom naďalej trvá, Hrušovského však vo štvrtok (10.10.) označil za vážneho kandidáta, ktorý má šancu dostať sa do druhého kola a zviesť súboj s kandidátom Smeru-SD. Nepovedal však jasne, či to znamená, že ho SDKÚ-DS podporí.

Prezídium strany podľa Freša rozhodne na prelome novembra a decembra v zmysle uznesenia, ktoré prijalo. Z uznesenia vyplýva, že SDKÚ-DS Hrušovského zatiaľ nepodporí a že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií TASR podporu niektorých členov SDKÚ-DS, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného kandidáta.

Hrušovský ešte v lete podmieňoval svoju kandidatúru podporou všetkých troch strán Ľudovej platformy. Na to, aby kandidoval, pritom nepotrebuje hlasy poslancov SDKÚ-DS, vďaka KDH a Mostu-Híd má dosť hlasov. Mieni zbierať aj podpisy od ľudí. Trojica strán deklarovala záujem postaviť spoločného prezidentského kandidáta, čo sa jej však doteraz nepodarilo. KDH a Most-Híd vyzývali SDKÚ-DS na podporu Hrušovskému, alebo aby prišla s vlastným kandidátom. Toho však SDKÚ-DS nemá, ku komu sa prikloní, sa ešte nerozhodla. KDH a Most-Híd neraz zdôrazňovali, že sa čas kráti a kandidáta treba postaviť, keďže kampaň už v podstate beží.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský z SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona