KDH: Rodinné podnikanie treba podporiť, EÚ už predbehla Slovensko

NETKY.SK • 18 September 2015, 11:44 • 2 min
KDH: Rodinné podnikanie treba podporiť, EÚ už predbehla Slovensko

BRATISLAVA - Slovenská republika by mala podporovať rodinné podnikanie, lebo to prináša určitú nezávislosť rodiny od štátu a jeho istôt.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH), ktorý už dvakrát neúspešne predkladal v parlamente návrh zákona o rodinnom podnikaní.

 

KDH upozorňuje, že plénum Európskeho parlamentu (EP) schválilo správu o rodinnom podnikaní v EÚ. "Je to dobrá správa aj pre Slovensko, lebo povzbudzuje krajiny, aby podporovali rodinné podnikanie. To zlepšuje aj etiku v podnikaní, pretože nejde o anonymnú firmu, ale nesie meno rodiny. Mali by sme hľadať spôsoby ako cez legislatívu priniesť takúto podporu," myslí si Hudacký.

 

Zároveň uznal, že v tomto volebnom období sa to už nepodarí. "Ja som návrh zákona dával dvakrát, neprešiel ani raz. Na Slovensku sa nenosí, aby prechádzali tak vážne opozičné zákony. Ale iniciatíva EP tomu môže napomôcť," povedal.

 

Podľa europoslankyne Anny Záborskej (KDH) je škoda, že EÚ predbehla Slovensko, aj keď sme už problematiku mali na stole. "Veľmi ma to mrzí, lebo sme mali šancu pripraviť takýto zákon. Rodinný podnik je totiž jedným z riešení žalostného stavu nezamestnanosti. Je dokázané, že rodinné podniky podporujú menej rozvinuté regióny, lebo sú verné miestu, kde vznikli a neťahajú sa do veľkých miest. Zároveň sú to podniky, v ktorých je najväčšia sociálna spravodlivosť," zdôraznila Záborská s dôverou, že SR v novom volebnom období bude nasledovať príklad EÚ a tento zákon schváli.

 

KDH naposledy zákon o rodinnom podnikaní nepresadilo v máji. Zákon počítal napríklad s daňovými úľavami, jednoduchšou administratívou i výhodnejšími úvermi. Kresťanskí demokrati chceli takto aktivizovať ľudí, ktorí majú na to predpoklady, aby prevzali zodpovednosť za svoje rodiny a vytvárali možnosti pre ich obživu, ale aj pre zamestnanie ľudí z najbližšieho okolia. "Preto potrebujeme takúto legislatívnu úpravu, ktorá prinesie možnosti, motivačné prvky, aby sa členovia rodín pustili do rodinného podnikania," odôvodňoval Hudacký.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies