KDH presadzuje návrat k štyrom volebným obvodom

NETKY.SK • 24 September 2013, 14:45 • 2 min
KDH presadzuje návrat k štyrom volebným obvodom

BRATISLAVA – KDH presadzuje návrat k štyrom volebným obvodom. Ako povedal novinárom podpredseda hnutia Pavol Abrhan, KDH to má vo volebnom programe a považuje to za priblíženie práce poslanca k občanom.

slovakia

left justify in out

Podľa neho jeden volebný obvod presadil Vladimír Mečiar, aby mohol kandidovať na celom Slovensku. „Dnes nevidíme dôvod, aby sme takýto systém uchovávali ďalej. Je rozumné sa vrátiť k pôvodným volebným obvodom,“ povedal s tým, že dá sa diskutovať aj o väčšinovom systéme. K nemu sa však KDH neprikláňa, pretože pri ňom sa nepresadia menšinové názory.

Viac obvodov podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka vyhovuje veľkým stranám, ktoré majú silné zastúpenie aj v regiónoch. „Veľkým stranám najmenej vyhovuje veľký obvod, pretože každý súper, ktorý má len jedného známeho lídra, by sa vo viacerých volebných obvodoch stratil,“ povedal. Vo viacerých obvodoch majú problém aj strany, ktoré sú založené na národnostnom princípe. Tiež strany, ktoré majú malú členskú základňu. „Keby sme to menili, pôjdeme viac v prospech Smeru,“ dodal. 

KDH upozorňuje na problém s transparentnými účtami pri komunálnych voľbách a voľbách do samosprávnych krajov, kde vznikajú rôzne koalície. „Strany preto nemôžu dávať predbežné, ani záverečné správy, lebo ich vydávajú koalície,“ uviedol Abrhan. KDH tiež nesúhlasí, aby sa nové volebné zákony týkali už budúcoročných prezidentských volieb. Pre kresťanských demokratov by to bol vstup do volebnej kampane. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona