KDH: Premiér a jeho ministri zlyhávajú, občanom prinášajú neistoty

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 10:39 • 2 min
KDH: Premiér a jeho ministri zlyhávajú, občanom prinášajú neistoty

BRATISLAVA - Polčas vládnutia strany Smer-SD nie je zďaleka taký ružový, ako ho maľuje premiér Robert Fico (Smer-SD) a jeho ministri. Vláda a jej ministri totiž zlyhávajú takmer v každej sektorovej politike a ľudia to pociťujú v ich každodennom živote.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ s tým, že premiér a jeho ministri zlyhávajú, keď namiesto sľubovaných istôt prinášajú občanom neistoty. Podľa KDH to ľudia najviac pociťujú v nedostatku práce a stagnujúcom zdravotníctve.
      

Predstavitelia hnutia tvrdia, že dva roky sú krátky čas na to, aby bolo možné vidieť všetky výsledky vlády, avšak dostatočne dlhý na to, aby bolo možné hodnotiť snahu a dosiahnuté ciele vlády a ministrov. KDH poukazuje na tohtotýždňovú štatistiku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, podľa ktorej sa na Slovensku znížila nezamestnanosť pod 13 percent. To je podľa Figeľa len hra s číslami.
      

"Vláda a jej úradníci zmenou metodiky vyhnali desiatky tisíc ľudí z evidencie disponibilných uchádzačov o zamestnanie a tak naoko znížili vysokú nezamestnanosť na Slovensku," zdôraznil. Figeľ zároveň pripomenul viac ako 50 miliónov eur z eurofondov, z ktorých sa preplácajú mzdy mladým absolventom, ako aj škodlivú politiku vládnych stimulov. "Všetko sú to umelo vytvorené a neudržateľné pracovné miesta, na ktoré sa skladajú všetci občania. Vláda by mala prestať s presúvaním čísel z jednej tabuľky do druhej, s vytváraním nereálnych grafov a konečne prinášať skutočné riešenia," prízvukoval Figeľ s dôvetkom, že za 50 miliónov eur sa dá zamestnať až 40.000 ľudí.
      

Situácia v rezorte zdravotníctva je podľa bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika alarmujúca. "Slovenské zdravotníctvo nikdy nebolo v horšom stave, ako je dnes. Rýchlo rastúce dlhy nemocníc, neustále odkladanie systémových projektov, nečerpanie eurofondov predstavujú dnešný stav v rezorte. Čo je ešte horšie, všetky projekty, ktoré by mu mohli pomôcť, ministerstvo odkladá alebo vôbec nezvláda," pomenoval základné príčiny zlyhávania ministerky Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) jej predchodca Uhliarik.
      

Veľmi zlým rozhodnutím bolo podľa jeho slov opätovné odloženie spustenia projektu eHealth, ktorého odhadovaná ročná úspora v rezorte predstavuje až 100 miliónov eur. "Navyše sme prišli o 40 miliónov eur z eurofondov. Je to trestuhodný krok zo strany ministerstva, keďže dlh nemocníc rastie závratným tempom. Zadlženosť nemocníc dosiahla za dva roky 330 miliónov eur," upozornil.
      

Slabosť ministerstva zdravotníctva podľa neho potvrdzuje aj fakt, že v tohtoročnom rozpočte ide do zdravotníctva historicky najmenej za poistencov štátu. "Je to o 157 miliónov eur menej, ako tomu bolo v roku 2013. Ministerka zdravotníctva má veľmi slabý hlas vo vláde a v konečnom dôsledku na to doplácajú pacienti," zdôraznil. Ako tvrdí, nespustenie projektu DRG, kauza leteckej záchrannej služby, ignorovanie platových požiadaviek zdravotných sestier sú ďalšími prešľapmi v dvojročnom pôsobení ministerstva zdravotníctva.
      

"Nesystémovosť, odkladanie dôležitých krokov, množstvo chybných rozhodnutí. Nemôžem sa niekedy ubrániť dojmu, že celé zdravotníctvo funguje na základe plánu, ktorý pre žilinskú nemocnicu spracoval kotolník," uzavrel Uhliarik, ktorý pochválil Zvolenskú za "neschopnosť zrealizovať projekt jednej zdravotnej poisťovne".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona