KDH: Predaj Telekomu môže byť nevýhodný

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 09:37 • 2 min
KDH: Predaj Telekomu môže byť nevýhodný

BRATISLAVA - Predaj Slovak Telekomu vládou Smeru môže byť podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka pre Slovákov nevýhodný.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Moravčík dnes pre agentúru SITA, vláda sa ho totiž chystá predať pod cenu. Upozornil, že suma, ktorú má štát za predaj druhej polovice podniku získať, má byť nižšia ako tá, ktorú dostal za predaj prvej polovice v roku 2000. „Pred pätnástimi rokmi bola pritom táto firma v oveľa horšej ekonomickej kondícii. Poskytovala hlavne pevné linky, ktorých trh nemal veľmi kam rásť. Teraz je to moderný podnik, ktorého trhy dynamicky rastú,“ zdôraznil podpredseda KDH.


Napriek ozdraveniu Telekomu chce podľa Moravčíka vláda jeho druhú polovicu predať lacnejšie ako prvú. „Je to akoby mal človek dve staré hrdzavé autá a jedno predal za 1 000 eur. Z druhého za 15 rokov spravil krásneho funkčného veterána a následne ho predal len za 900 eur. Každému by bolo jasné, že na druhom aute prerobil. Rovnako na predaji druhej polovice Telekomu prerobí súčasná vláda a tiež všetci Slováci. Je možné namietať, že s prvou polovicou prechádzala aj manažérska kontrola. Stále je však veľký rozdiel, či riadite staré hrdzavé auto alebo nalešteného veterána,“ vyhlásil.


Moravčík tiež upozornil, že pred pätnástimi rokmi mali navyše peniaze výrazne vyššiu hodnotu ako teraz. „Za jednu miliardu eur sa vtedy dalo kúpiť to, čo teraz za 1,7 miliardy eur. To je približne dvojnásobok toho, čo pýta súčasná vláda,“ konštatoval s tým, že z predaja Telekomu by tak mohli mať Slováci oveľa viac. Stačilo by podľa neho pred jeho predajom spraviť poriadok v dividendovej politike. „Ak by to Smer chcel, tak by sa to podarilo. V prípade Enelu vláda silu ukázala, v prípade Telekomu však len ticho toleruje pre občanov nevýhodné praktiky. Ešte stále je čas pripraviť podnik lepšie na predaj a získať vyššiu cenu v transparentnej súťaži. Všetko však nasvedčuje tomu, že vláda sa rozhodla inak a ľudia na to opäť doplatia,“ dodal.

 

Štát v súčasnosti stále rokuje o predaji 49-percentného podielu akcií spoločnosti Slovak Telekom s materskou firmou Deutsche Telekom AG.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies