KDH: Podporujeme veto prezidenta k poplatkom u lekára, novela prináša chaos

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 11:42 • 2 min
KDH: Podporujeme veto prezidenta k poplatkom u lekára, novela prináša chaos

BRATISLAVA - Poslanci KDH podporujú veto prezidenta SR Andreja Kisku, ktorým vrátil do parlamentu vládnu novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder hnutia Ján Figeľ s tým, že novela upravujúca poplatky v ambulanciách vnáša do systému chaos.

slovakia

left justify in out

"Podľa nás v tejto novele Smer-SD na návrh ministra zdravotníctva Viliama Čisláka veľmi nevhodným spôsobom zasahuje do systému platieb a rozsahu úhrad z verejného zdravotného poistenia a zhoršuje už aj tak komplikovaný stav. Ak už poplatky existujú, majú byť adresné, efektívne a čitateľné pre pacienta a všetkých zainteresovaných," apeloval Figeľ.

 

Podľa jeho slov vládna novela skôr zahmlieva situáciu pri poplatkoch, čím vzniká stav, v ktorom si každá zložka v systéme vykladá pravidlá po svojom. "Inak si to vysvetľujú pacienti, inak lekári, inak ministerstvo a inak poisťovne. Ľudia sami diskutujú a upozorňujú na riziká," povedal Figeľ.

 

Z priorít KDH na parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína dnes popoludní, Figeľ spomenul aj ďalší návrh na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. "Ich zrušenie je záväzkom voči občanom," tvrdí šéf hnutia.

KDH dovedna predložilo na 48. schôdzu pléna 12 návrhov zákonov. Predseda poslaneckého klubu hnutia Pavol Zajac za dôležitý označil aj návrh na ochranu subdodávateľov pri verejnom obstarávaní.

"Nevyplácanie faktúr spôsobuje živnostníkom a podnikateľom obrovské problémy a vláda to nechce riešiť. Poslanec Ján Hudacký (KDH) tento návrh na ochranu subdodávateľov predkladal už v auguste 2012 a odvtedy celkovo štyrikrát," rekapituloval Zajac.

 

KDH aj preto dnes na pôde parlamentu organizuje konferenciu pod názvom "Nezaplatili mi faktúru". "Chceme hľadať riešenia a takto tlačiť na vládu, aby prijala zákon na ochranu subdodávateľov," dodal Zajac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies