KDH: Podnikatelia majú problém vyznať sa v zákonoch

NETKY.SK • 29 August 2014, 09:28 • 2 min
KDH: Podnikatelia majú problém vyznať sa v zákonoch

BRATISLAVA – Podnikatelia majú podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka problém vyznať sa v daňových zákonoch.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, sú komplikované, často sa menia, na čo často doplácajú pokutami. „Zlepšenie mala od septembra priniesť možnosť požiadať finančné riaditeľstvo o záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov. Zo zlepšenia žiaľ nič nebude. Ministerstvo financií totiž odmieta vysvetľovať daňové predpisy. Z viac ako 130 paragrafov zákonov o dani z príjmu a o DPH je totiž ochotné vysvetľovať len sedem,“ upozornil Moravčík. K záväznému vysvetleniu 95 % najdôležitejších daňových zákonov sa tak podľa neho podnikatelia vôbec nedostanú.

 

Ministerstvu financií sa však podľa Moravčíka nechce dávať záväzné stanoviská ani k paragrafom, kde to zákon prikazuje. „Od žiadostí o vysvetlenie majú podnikateľov odradiť vysoké poplatky. Jedno stanovisko má totiž stáť od 4 do 30 tisíc eur. Malé podniky si to nebudú môcť dovoliť a väčším to spôsobí problémy,“ zdôraznil. 

 

Finančná správa by pritom mala dávať záväzné vysvetlenia predpisov podľa podpredsedu KDH zadarmo a byť tak nápomocná podnikateľom, ktorí majú záujem dodržiavať zákony. „Ministerstvo financií sa im však opäť obracia chrbtom. Nie je im ochotné vysvetľovať takmer nič a aj to, čo vysvetlí, si nechá draho zaplatiť. Ruinovanie zamestnávateľov cez vysoké daňové pokuty žiaľ ničí zamestnanosť na Slovensku a ministerstvo financií tak ide opäť proti ľuďom,“ dodal Moravčík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies