KDH: Podnikatelia by mali platiť DPH až po úhrade faktúry za tovar odberateľom

NETKY.SK • 6 Október 2014, 12:20 • 2 min
KDH: Podnikatelia by mali platiť DPH až po úhrade faktúry za tovar odberateľom

BRATISLAVA - Podnikatelia by mali štátu zaplatiť daň z pridanej hodnoty (DPH) až potom, keď im za dodaný tovar alebo vykonanú prácu odberateľ zaplatí platbu aspoň vo výške ich daňovej povinnosti. Vyplýva to z novely zákona o platbe DPH, ktorú na najbližšiu schôdzu parlamentu predkladajú opoziční poslanci zo strany KDH Ján Figeľ, Ján Hudacký, Pavol Zajac a Ivan Uhliarik.

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol na tlačovej konferencii predseda strany Ján Figeľ, predložená novela reaguje na pretrvávajúci problém, keď živnostníci a podnikatelia nedostanú načas zaplatené za ich dodané tovary. "Cieľom novely je riešiť dnes veľmi rozšírenú druhotnú platobnú neschopnosť medzi slovenskými firmami, ktorá sa dominantne týka najslabších. Tento návrh znamená realizáciu princípu zaplatenia DPH až po úhrade faktúry," vysvetlil Figeľ. Taktiež uviedol, že tento návrh zároveň vytvára tlak na odberateľov, aby si svoju finančnú povinnosť voči dodávateľom plnili načas.
      

Ako predkladatelia uviedli, podľa údajov Finančnej správy bolo vlani z približne 200.000 subjektov platiacich DPH takmer 2000 rizikových, pri ktorých bol priemerný nedoplatok vo výške 11.300 eur. Štát tak podľa poslancov ročne prichádza o milióny eur, a to hlavne preto, že väčšie firmy neplatia tým menším, ktoré potom nie sú schopné plniť si svoje daňové povinnosti.
      

Problémy s meškajúcimi platbami, prípadne s úplným nezaplatením faktúr nastávajú podľa predkladateľov najmä pri verejných zákazkách, keď si veľké firmy objednávajú dodanie tovarov od menších podnikateľov. Tí však musia podľa KDH čakať v priemere viac ako 50 dní na zaplatenie faktúry. Vyfakturovanú DPH sú ale podnikatelia povinní štátu zaplatiť najneskôr do 25 dní nasledujúceho mesiaca od vystavenia faktúry. Živnostníci tak daň platia štátu ešte skôr, ako dostanú zaplatené od svojich odberateľov. Z tohto dôvodu sa podľa poslancov musia veľakrát zadlžiť a zobrať si úver. "Chceme ušetriť dodávateľov, ktorí nedostanú platby za tovary a služby, aby jednoducho mohli aspoň dostať tieto zdroje vo výške DPH. Do tohto mechanizmu chceme tak nepriamo zapojiť aj štát, pretože aj štátu musí byť zjavné, že ak chce dostať DPH, musí kvôli tomu prijať nejaké opatrenie," podotkol Hudacký.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies