KDH: Podčiarkujeme dôležitosť pomoci kresťanom na prvom mieste

NETKY.SK • 19 September 2015, 16:38 • 2 min
KDH: Podčiarkujeme dôležitosť pomoci kresťanom na prvom mieste

BRATISLAVA - Predstavitelia KDH v súvislosti s migračnou krízou podčiarkujú dôležitosť pomoci kresťanom na prvom mieste, lebo sú najviac prenasledovanou komunitou na Blízkom východe a ich likvidácia je genocídneho typu. Po dnešnom rokovaní Rady KDH v Bratislave to povedal líder hnutia Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

"Migračnú krízu treba riešiť tam, kde vzniká, teda na Blízkom východe a na severe Afriky. Bez toho sa problém nedá zastaviť a bude narastať. KDH zároveň odmieta kvóty ako povinný podiel na riešení krízy, lebo solidarita nemá byť nadiktovaná, ale zodpovedná a funkčná. Aj pašeráci a prevádzači očakávajú kvóty," zdôraznil Figeľ s tým, že je potrebné rozlišovať medzi politickými a ekonomickými migrantmi.

 

Na margo budúcoročných parlamentných volieb šéf KDH skonštatoval, že môžu priniesť výraznú zmenu, aby prevládla zodpovedná, nielen stabilná politika. "Smer-SD nekoná zodpovedne. Aj keď má moc, energiu venuje svojim záujmom," odkázal podpredseda NR SR.

 

V súvislosti s voľbami dnes Rada KDH schválila stály zoznam kandidátov so 186 menami. Ďalšia Rada KDH, ktorá sa bude konať v Trnave 24. októbra, z tohto zoznamu vyberie definitívne mená na 150-člennú kandidátku. Koľko osobností zo stratégie KDH plus sa na kandidátku dostane, zatiaľ jasné nie je. "Dostal som dnes mandát rokovať o rozsahu a konkrétnych personálnych návrhoch na októbrovú Radu. Zaujímavé, dôveryhodné a atraktívne osoby na kandidátke hnutia môžu pomôcť vnímať KDH v rozbehu a rozvoji," poznamenal.

 

Figeľ tu nevylúčil ani účasť Alojza Hlinu na kandidátke KDH, ktorého strana Občania má s KDH zmluvu o spolupráci. "Hlina je spontánny politik, ktorý má čo ponúknuť," myslí si.

 

Do stáleho zoznamu kandidátov dnes nebol prijatý poslanec NR SR za OĽaNO Štefan Kuffa, ktorého navrhla Okresná rada KDH v Novom Meste nad Váhom. "Štefan Kuffa nie je členom KDH, a teda nemôže byť na tejto listine. Tento návrh nebol kompetentný," upozornil Figeľ.

 

Líder hnutia sa nevyhol ani aktuálnej téme sociálnych balíčkov vlády. "Zhodujeme sa so Smerom-SD, že ak sa ekonomike darí, ľudia by to mali pocítiť. Nezhodujeme sa ale v spôsobe a v tom, že Smer-SD vytvára priestor pre rastúcu korupciu. Kým ľuďom rozdeľuje balíčky, veľké miliónové balíky idú pre schránkové firmy do exotických destinácií. Preto sa budeme usilovať viaceré z predložených návrhov vylepšovať," dodal.

 

Rada KDH tiež prijala osobitné vyhlásenie k nedeľňajšiemu (20.9.) Národnému pochodu za život. Konštatuje v ňom, že najzákladnejším ľudským právom je právo na život. "Preto si právo každej ľudskej osoby na dôstojný život zaslúži rešpekt a ochranu zo strany spoločnosti a štátu. Každá ľudská bytosť je 'jedným z nás'. Život vzniká počatím a je obdarený neodňateľnými a nescudziteľnými právami. Kresťanskí demokrati vyjadrujú podporu každému počatému dieťaťu, lebo je najzraniteľnejšou bytosťou," uvádza sa vo vyhlásení.

 

Podľa KDH si všetky deti zaslúžia ochranu a bezpečie, lebo sú nádejou našich rodín, národa a celej spoločnosti. "V nich je ukrytý potenciál a perspektíva Slovenska. Preto budeme hľadať formy účinnej pomoci tehotným ženám a rodinám, ktoré sú v núdzi," avizuje KDH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies