KDH opäť neuspelo s návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:01 • 2 min
KDH opäť neuspelo s návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - – Kresťanskodemokratické hnutie opätovne neuspelo s návrhom ústavného zákona na zrušenie amnestií udelených bývalým premiérom a zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom. Vládny Smer-SD zrušenie Mečiarových amnestií nepodporil.

slovakia

left justify in out

„Prečo? Lebo KDH na spravodlivosti záleží. Pokladáme to za kľúčový pilier spoločnosti, ľudia si zaslúžia právo a spravodlivosť,“ vysvetlil predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ, prečo opäť žiadali zrušenie amnestií. 

 

Návrh na zrušenie amnestií predložilo KDH do národnej rady koncom septembra 2014 a podpísalo ho 60 predkladateľov. „Ešte nikdy nemal legislatívny návrh 60 signatárov,“ poznamenal Figeľ. Kresťanskí demokrati návrh pred hlasovaním stiahli, aby mohli hľadať politickú zhodu na jeho podpore. Líder kresťanských demokratov si nemyslí, že zrušením Mečiarových amnestií by sa porušil princíp zákazu retroaktivity. „Treba sa vyrovnávať s krivdami minulosti, inak by sme ich tolerovali,“ konštatoval. 

 

Návrh ústavného zákona zrušuje neštandardné amnestie udelené bývalým predsedom vlády Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta republiky. „Tieto amnestie v časti týkajúcej sa zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny a zmareného referenda, ktoré sa malo konať 23. a 24. mája 1997, sú zmätočné a ako také nezodpovedajú princípu právnej istoty, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou princípov právneho štátu," konštatujú opoziční poslanci. Mečiar svojimi rozhodnutiami o amnestii, ktoré sa v jednej časti týkali konkrétneho skutku zavlečenia slovenského občana do cudziny a konkrétneho skutku zmarenia riadne vyhláseného referenda, podľa opozície nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovávanie a obhajobu ústavy, ktoré predstavujú jediné ústavne upravené dôvody, aké musí prezident republiky (zastupovaný predsedom vlády) zohľadňovať pri výkone ktorejkoľvek zo svojich ústavných právomocí. "Svojimi rozhodnutiami negatívne zasiahol do prirodzenej spravodlivosti a slušnosti v práve a zneužil právo," argumentuje opozícia. 

 

Proti zrušeniu amnestií sa v minulosti staval aj predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že sú síce nemorálne, ale nezrušiteľné. Fico viacnásobne použil formulku, že ak udelenie amnestií Vladimírom Mečiarom bolo morálnym suterénom, ich zrušenie by bolo suterénom právnym. 

 

V parlamente sa nikdy nenašla ústavná väčšina, ktorá by zrušila amnestie Vladimíra Mečiara ako zastupujúceho prezidenta z roku 1998. Podľa vlády Ivety Radičovej amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. "Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány," zdôraznila Radičovej vláda vo vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona