KDH odštartovalo kampaň k voľbám do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 11:54 • 2 min
KDH odštartovalo kampaň k voľbám do Európskeho parlamentu

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie dnes v priestoroch materského centra v Ružinove odštartovalo kampaň k nadchádzajúcim voľbám do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa na Slovensku uskutočnia 24. mája. Hnutie chce ľudí osloviť sloganom Silná rodina, lepšia Európa, pričom sa vo svojom programe zameriava na oblasti životnej úrovne, zamestnanosti a kresťanských hodnôt.

slovakia

left justify in out

"V mene silnej rodiny budeme presadzovať v európskej legislatíve princíp uplatňovania rodinného hľadiska. Každé jedno nariadenie, každá smernica či zákon má dopad na rodinu. Tento dopad je potrebné analyzovať vopred, podobne, ako analyzujeme dopad zákonov na životné prostredie," priblížila jeden s cieľov líderka eurokandidátky a súčasná poslankyňa EP Anna Záborská. Hnutie chce v europarlamente podporovať napríklad viacgeneračné bývania pre rodiny, bojovať za nedeľu ako európsky deň pracovného pokoja a v neposlednom rade podporovať tradičnú rodinu.
      

Záborská zdôraznila, že nadchádzajúce eurovoľby sú dôležité. "Novozvolený EP rozhodne, ktorou cestou sa politika EÚ vydá. Či sa vydá cestou ideologickou alebo ekonomickou. Či sa vydá cestou oslabovania rodiny a kresťanských hodnôt v Európe, akú ponúkajú európski socialisti a liberáli, alebo sa vydá osvedčenou cestou kresťanských demokratov so zameraním sa na životnú úroveň, zamestnanosť a silné rodiny," uviedla. Ako dodala, ak kresťania neprídu voliť, hrozba ďalšieho oslabovania rodiny a kresťanských hodnôt je reálna.
      

Hnutie taktiež predstavilo všetkých 13 kandidátov. Na prvých dvoch miestach sa nachádzajú súčasní europoslanci Anna Záborská a Miroslav Mikolášik. Na treťom mieste je poslanec NR SR a podpredseda KDH Ján Hudacký. Ambíciou hnutia je minimálne obhajoba dvoch mandátov.
      

Slováci si svojich 13 europoslancov zvolia v sobotu 24. mája. Ústredná volebná komisia už zaregistrovala 29 kandidačných listín, na ktorých sa nachádza spolu 333 kandidátov. Z nich je 80 žien. Voliť môžu občania, ktorí majú najmenej 18 rokov, hlasovanie je dobrovoľné. V máji pôjde o historicky tretie eurovoľby na území SR. V posledných, v roku 2009, dosiahla volebná účasť na Slovensku 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Na voľbách sa zúčastnilo 16 politických strán, zvíťazil Smer-SD, ktorý má v EP päť poslancov z celkovo 13 slovenských.
      

Farby Slovenska v súčasnom EP obhajujú 13 poslanci - Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (obidvaja SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (obidvaja SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona